Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: Παραμένουν 2 τα κρούσματα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ιός Δυτικού Νείλου: Παραμένουν 2 τα κρούσματα στην Ξάνθη



Συνολικά στην χώρα τα κρούσματα έφτασαν τα 10, ενώ τα 3 εξ’ αυτών καταγράφονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ 
Ένας θάνατος ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι σήμερα

Σταθερή φαίνεται πως παραμένει η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη καθώς σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία δεν παρατηρούνται νέα κρούσματα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα (Πέμπτη 30 Ιουλίου) 2 κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην ΠΕ Ξάνθης, και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Τοπείρου. Πρόκειται για ασθενείς που εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρολογικό σύστημα, γεγονός που χαρακτηρίζει ως πιο σοβαρές τις περιπτώσεις τους.

Ένα παραμένει το κρούσμα και στην Καβάλα, στον δήμο Νέστου, γεγονός που σημαίνει πως συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα παραμένουν 3.

10 σε όλη την Ελλάδα 

Σε επίπεδο χώρα καταγράφονται συνολικά 10 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε Σέρρες, Ξάνθη και Καρδίτσα.

Πιο αναλυτικά, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, στην Ξάνθη 2 και στην Αττική, Καβάλα και Πιερία από 1 κρούσμα ενώ 2 είναι και τα κρούσματα στην Καρδίτσα.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.




Ιός Δυτικού Νείλου: Παραμένουν 2 τα κρούσματα στην Ξάνθη

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.





Την περίοδο 2020, μέχρι τις 30/07/2020, έχουν καταγραφεί δέκα (10) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Κατά την περίοδο 2020, έως τις 24/07/2020, ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγραφεί στη Ρουμανία

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα