Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουσείο Αβδήρων: Γιατί αυτό το μικρό κεραμιδάκι είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα

Κοινοποίηση

Ως ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Αβδήρων χαρακτηρίζει ένα μικρό κεραμιδάκι η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή που ανάρτησε στην ιστοσελίδα «Αρχαιολόγοι και Αρχαιολάτρες Αβδήρων και Ξάνθης» το παρακάτω κείμενο:

Στην εικόνα βλέπετε ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου Αβδήρων.


Μάλιστα. Αυτό το μικρό κεραμιδάκι.


Ας το δούμε λίγο προσεκτικά.


Κατ΄αρχάς είναι πράγματι, ένα κομματάκι από κεραμίδι στέγης. Που πάνω του έχει ένα κυκλικό σφράγισμα. Με παράσταση και γράμματα. Παριστάνεται ένας τετράγωνος πύργος με επάλξεις (προσοχή, ο καλλιτέχνης τον σχεδίασε πλάγια). Στην επιγραφή διαβάζουμε τη λέξη ΤΕΙΧΟ-ΠΟΙΩΝ. Δηλαδή ότι το κεραμίδι αυτό ανήκει στους κατασκευαστές του τείχους. Είναι δημόσια περιουσία δηλαδή και μην τολμήσει κανείς να την κλέψει (φανταστείτε τι ρεζιλίκι να βρουν οι αστυνόμοι ή άλλοι ελεγκτές – ή και να πας καρφωτή εδώ που τα λέμε – να βρουν λέγω πάνω στα κεραμίδια σου ένα που να γράφει φαρδιά-πλατιά ότι ανήκει στο κράτος!). Αυτά για τον ιδιοκτήτη του κεραμιδιού.


Ας προσέξουμε τώρα την ίδια την παράσταση που μας δείχνει πώς ήταν ένας πύργος με τις επάλξεις του. Σημαντικό στοιχείο, μιας και σήμερα σώζεται μόνον το κάτω μέρος των πύργων.


Και τέλος, σημασία έχει το πού βρέθηκε: σας λέω λοιπόν ότι βρέθηκε μαζί με πολλά άλλα, ασφράγιστα, μπροστά στους πύργους της δυτικής πύλης, που την είδαμε στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις σε μακέτα.


Και τι συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά; Ότι οι πύργοι ήταν στεγασμένοι με κεραμίδια που κρατάνε δροσιά και ότι οι υπερασπιστές δεν ήταν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Ότι το κράτος προστάτευε την περιουσία του, και ότι υπήρχαν εργαστήρια που κατασκεύαζαν κεραμίδια.


Και ότι ο αγρότης που το βρήκε και παρέδωσε στο μουσείο ήταν προσεκτικός για να το βρει και συνεπής για να το παραδώσει. Πρέπει μάλιστα να σας πω ότι υπάρχει ένα ακόμη, πολύ αποσπασματικό, που βρέθηκε στην ανασκαφή και μας δείχνει ότι ο εργάτης ή ο αρχαιολόγος το ξεχώρισε και δεν πετάχτηκε από λάθος!


Ύστερα από αυτά θα συμφωνήσετε, πιστεύω, μαζί μου ότι με το δίκιο μου το θεωρώ σημαντικό έκθεμα.


ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα