Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα κρούσματα φέρνουν νέα μέτρα στην Ελλάδα, ολική επαναφορά για τον κορονοϊό

Κοινοποίηση

Ο κορονοϊός φαίνεται να επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ τα πρώτα συμβολικά μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης προκαλούν αντιδράσεις.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό και μάλιστα σύντομα, ενώ μελέτη δείχνει ότι στα λύματα της Θεσσαλονίκης ο κορονοϊός είναι σε επίπεδα καραντίνας.

Ταυτόχρονα μπορεί η κυβερνητική πλευρά να τονίζει την ευθύνη των πολιτών – που σαφώς υπάρχει – για την τήρηση των μέτρων, ωστόσο την ίδια στιγμή πολλά μέτρα έχουν καταργηθεί ή έχουν χαλαρώσει, όπως η χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, που καταργήθηκε, ενώ γενικά το μέτρο της μάσκας έχει ατονήσει.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες, όπως η Αθ. Λινού, ζητούν γενικότερη εφαρμογή του μέτρου της μάσκας.

Την ίδια στιγμή ανοίγουν οι πτήσεις από χώρες με πολλά κρούσματα, όπως η Μ. Βρετανία, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν οι ΗΠΑ για να «σωθεί» ό,τι μπορεί στον τουρισμό.

Μπορεί χθες η χώρα να ανακοίνωσε μόλις 24 νέα κρούσματα -αριθμός μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες-, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Παρ’όλα αυτά, η ανησυχία στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι έκδηλη, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η πανδημία είναι πιθανό να γίνει χειρότερη.

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο.

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».

Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».

Για δεύτερο κύμα έκανε λόγο και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα «ορφανά» κρούσματα αποτελούν προοίμιο ενός δεύτερου κύματος.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι έχουμε μια νέα έξαρση του ιού, με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά από την πρώτη.

«Έχουμε μια σταθερή αύξηση κρουσμάτων, τα οποία προέρχονται από δύο πύλες. Η μία πύλη είναι το εξωτερικό και η άλλη η διασπορά στην κοινότητα».

Βολές για τα πανηγύρια και τις πτήσεις

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως  απαγορεύονται τα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ την ίδια ώρα αποφάσισε το «άνοιγμα» των πτήσεων από τη Βρετανία, τη Σουηδία και πιθανότατα τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα, χώρες στις οποίες σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού.

Βολές κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως το Μαξίμου, ενώ «ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών… την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού».

«Ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας τις «αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τουρισμό, χωρίς ενιαία χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων ανεξάρτητα από «πύλη εισόδου» και χώρα

«Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» αναφέρουν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι, σε σχόλιο τους για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή άνοιξε τα σχολεία. Στη συνέχεια, γιατί ήταν πολύ αυστηρή με τον συνωστισμό στις πλατείες. Ο κ. Τσίπρας στις εξορμήσεις του σε διάφορες τουριστικές περιοχές διαμαρτύρεται επειδή η κυβέρνηση βάζει πολλούς περιορισμούς στην είσοδο τουριστών», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. «Αυτή την εβδομάδα “καταγγέλλουν” γιατί προσέχουμε στα χερσαία σύνορα, αλλά ανοίγουμε με μέτρα ασφαλείας περισσότερες απευθείας πτήσεις», προσθέτουν, ενώ καταλήγουν πως «η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται».

Νίκος Σύψας: Νέα μέτρα αν… 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα, εάν η τωρινή συμπεριφορά του κοινού συνεχιστεί.

«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Αναφορικά με τη χαλάρωση που παρατηρείται ήδη από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και για το αν φτάνουν ως μέτρα η απαγόρευση των πανηγυριών και η εντατικοποίηση των ελέγχων, ο καθηγητής σημείωσε ότι «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού».

Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση».

Σχετικά με τα κρούσματα που τον ανησυχούν περισσότερο, ο κ. Σύψας τόνισε ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας δεν είναι καθόλου καλή.

«Υπάρχει μια γενικότερη επέκταση της επιδημίας στα Βαλκάνια και πλέον έχουμε εκατοντάδες εισερχόμενα κρούσματα. Επομένως, μας ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στα βόρεια σύνορα, τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά. Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν όπως θέλουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να συμβεί αυτό».

Στο ερώτημα για το πώς εξηγεί το ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ενώ η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, καταργήθηκε η υποχρέωση να φορά ο κόσμος μάσκα στα εμπορικά κέντρα ενώ αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, ο καθηγητής ανέφερε:

«Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, με την έννοια ότι η μάσκα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό, ενώ είναι σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση. Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους».

Συναγερμός στη Λευκάδα

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Ο πρώτος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο πατέρας ο οποίος είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας της Λευκάδας.

Από την δειγματοληψία που ακολούθησε βρέθηκε θετική αρχικά και η σύζυγός του ενώ τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά και τα τρία τους παιδιά.

Λόγω του υψηλού πυρετού που παρουσίαζαν μεταφέρθηκαν και οι πέντε στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η οποία για μία ακόμη φορά έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Επτά εξ αυτών είναι εισαγόμενα.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Το απόγευμα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιβεβαίωσε την μεταφορά των Σέρβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στην επίσημη ενημέρωση αναφέρει: «Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Σήμερα η οικογένεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον Covid-19.

Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα