Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιοδοντική νόσος: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

Κοινοποίηση

Το ιστορικό ουλίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 52% και καρκίνου του λάρυγγα κατά 43%, σύμφωνα με στοιχεία δύο πολυετών μελετών.

Οι άνθρωποι που είχαν χάσει δύο ή περισσότερα δόντια είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου -33% για καρκίνο του στομάχου και 42% για καρκίνο του λάρυγγα- συγκριτικά με όσους δεν είχαν χάσει ποτέ δόντι, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οι συμμετέχοντες με περιοδοντική νόσο είχαν χάσει περισσότερα δόντια και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δύο καρκίνων του πεπτικού, ακόμη και μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Mingyang Song, επίκουρος καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, πάρα πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτούς τους καρκίνους, καθώς σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Νοσημάτων, σχεδόν οι μισοί ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω έχουν ουλίτιδα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κατά τη διάρκεια δύο μακροχρόνιων μελετών υγείας, δεδομένα για πάνω από 98.000 γυναίκες και 49.000 άνδρες που εργάζονταν στο χώρο της υγείας.

Κατά τη διάρκεια των 22 έως 28 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 199 περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα και 238 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου.

Συνολικά, οι άνθρωποι με ιστορικό ουλίτιδας είχαν 59% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα συγκριτικά με όσους δεν είχαν ποτέ περιοδοντική νόσο, ανεξάρτητα από το αν είχαν χάσει δόντια ή όχι.

Διαφορά παρατηρήθηκε ως προς τον καρκίνο του στομάχου. Οι άνθρωποι με ουλίτιδα που δεν είχαν χάσει δόντια, αντιμετώπιζαν 50% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ενώ για όσους είχαν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 68%.

Σύμφωνα με τον Song, η φλεγμονή που προκαλείται από την ουλίτιδα μπορεί να αποτελεί παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

«Οι άνθρωποι με περιοδοντική νόσο τείνουν να έχουν υψηλότερη συστηματική φλεγμονή, η οποία είναι ένας από τους υποκείμενους μηχανισμούς ανάπτυξης καρκίνου« εξηγεί.

Είναι επίσης πιθανό η κακή στοματική υγεία να ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και τα ούλα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Φαίνεται ότι κάποια βακτήρια και παθογόνοι οργανισμοί που οδηγούν σε απώλεια δοντιών και παθήσεις των ούλων σχετίζονται και με όγκους στο στομάχι και τον οισοφάγο.

Ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με ουλίτιδα σε αυτή τη μελέτη ήταν ανεξάρτητος από τη χρήση καπνού, πράγμα που σημαίνει ότι οι καπνιστές με κακή στοματική υγεία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές τις μορφές καρκίνου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Θεωρείται επίσης λογικό, η χρόνια περιοδοντική νόσος να σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές τις μορφές καρκίνου.

Εάν έχετε ιστορικό ουλίτιδας και θέλετε να μειώσετε τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου, οι ειδικοί συστήνουν να επισκέπτεστε τακτικά οδοντίατρο, να φροντίζετε την υγεία του στόματός σας, να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου και να κάνετε τις απαραίτητες για την ηλικία σας προληπτικές εξετάσεις καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Gut.

Πηγή: onmed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα