Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Πώς απλώθηκε ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, η εικόνα σήμερα τρίτο 24ωρο της νέας κρίσης

Κοινοποίηση

H κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, καθώς όλες οι ειδήσεις και τα νέα δείχνουν ότι, παρά τα όσα διαρρέονταν αρχικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω. Ταυτόχρονα τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν απλωθεί στο Αιγαίο. Ποια είναι η κατάσταση τώρα.

H κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, καθώς όλες οι ειδήσεις και τα νέα δείχνουν ότι, παρά τα όσα διαρρέονταν αρχικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω, όπως επιβεβαίωσε το ΓΕΕΘΑ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, διαμηνύει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τις κινήσεις τους συνεχίζουν να παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελλόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

Μάλιστα, άπλωμα έχουν κάνει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο το αρχιπέλαγος και κυρίως στο νότιο ανατολικό τμήμα, σύμφωνα με Επιτελείς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως γράφει το hellasjournal.

Η «κατάληψη» από το Πολεμικο Ναυτικό τμημάτων των θαλάσσιων ζωνών που έχει βάλει στο μάτι η Άγκυρα, φαίνεται ότι ειναι η τελευταία κίνηση του Ελληνικού Επιτελείου.

Μονάδες επιφάνειας και όχι μόνο βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, ενώ οι Τούρκοι φαίνεται πως ετοιμάζονται να τραβήξουν το σχοινί της έντασης.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Βρισκόμαστε στο τρίτο 24ωρο αυτής της νέας κρίσης μετά την έκδοση της ναυτικής οδηγίας η οποία οδηγεί το σεισμογραφικό Oruc-Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για σεισμογραφικές έρευνες.

Μέχρι στιγμής το σεισμογραφικό παραμένει στο ίδιο σημείο και είμαστε εν αναμονή του απόπλου του σεισμογραφικού το οποίο πιθανότατα θα συνοδεύεται από από 3-4 τουρκικές φρεγάτες.

Φίλης: Ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ

«Σαράντα χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό» τονίζει ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γεώργιος Φίλης, προσθέτοντας ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

Ο Δρ. Φίλης ανέφερε ότι ο στόλος και η αεροπορία σε σημεία κλειδιά έδωσαν το στρατηγικό πλεονέκτημα και απέτρεψαν την κλιμάκωση της κρίσης, τουλάχιστον για την ώρα.

Μιλώντας στο sigmalive, υποστήριξε ότι αυτό έδειξε στην Τουρκία, η οποία μετράει αντιδράσεις, πως η Ελλάδα δεν είναι η εύκολη λεία.

Παράγοντα αποτροπής αποτέλεσε η αποφασιστικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε, προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να αντιδρούν και στην Κύπρο.

Εξήγησε, επίσης, ότι 40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό. Ο κατευνασμός όμως οδηγεί σε δύο πράγματα:

Είτε το να σε φέρει στον τοίχο και να μην αποφύγεις αυτό που θες να αποφύγεις, δηλαδή τον πόλεμο.

Είτε ο δυνητικός σου αντίπαλος να πάρει αυτό που θέλει χωρίς πόλεμο, άρα να πετύχει την ιδεατή νίκη χωρίς να πέσει ντουφεκιά.

Και πρόσθεσε ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

Κρίσιμη η Παρασκευή

Κρίσιμη μέρα θεωρείται η Παρασκευή 24 Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θελήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί, με μία  έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, συνεδρίασε στην Άγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το TRT Haber, η Τουρκία στο σημείο 4 δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Η δήλωση αναφέρεται στην Κύπρο. Οπως τονίζεται, πρωτοβουλίες που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο δεν θα επιτρέπονται σε καμία περίπτωση.

ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα