Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πώς να φτιάξω σωστά το βιογραφικό μου

Κοινοποίηση

Η σύνταξη ή η ανανέωση του βιογραφικού σημειώματος αποτελεί το πρώτο στάδιο από το οποίο χρειάζεται να ξεκινήσεις όταν θες να επενδύσεις στο μέλλον σου.

Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα έγγραφο που βοηθάει στο να «ανοίξει η πόρτα» στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ή πλαισιώνει μια νέα επαγγελματική πόρτα.

Η πρώτη εικόνα του βιογραφικού σου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Και σήμερα θεωρείται πλέον αναγκαίο να διαθέτει κανείς ένα καλογραμμένο, επαγγελματικό βιογραφικό. Ωστόσο, πολλοί τελειόφοιτοι και νέοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να συντάξουν σωστά το βιογραφικό τους.

Πώς πρέπει να είναι

Σύντομο (μικρές προτάσεις και να είναι 2 – 3 σελίδες συνολικά)
Ορθογραφημένο (χωρίς ορθογραφικά λάθη)
Ευανάγνωστο (να μπορεί εύκολα να το διαβάσει κανείς)
Σαφές και πλήρες (να καταλαβαίνει όποιος το διαβάζει ακριβώς για τι μιλάμε)
Αληθή και ακριβή στοιχεία (να μην έχει ψευδείς πληροφορίες)
Δακτυλογραφημένο σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Στους καιρούς κρίσης που ζούμε ένα σωστά φτιαγμένο βιογραφικό σημείωμα θα μετρήσει. Είναι βασικό εργαλείο στην αναζήτηση της εργασίας. Ένα καλό βιογραφικό αναδεικνύει τα προσόντα του κάθε ενός από εμάς. Δεν υπάρχει δυστυχώς ένα τέλειο βιογραφικό, που απλά αλλάζουν τα στοιχεία του κάθε ατόμου.

Κάθε φορά το βιογραφικό πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου για μια δουλειά και σε αυτά που ζητάει η κάθε εταιρεία, σύμφωνα με το power-tax-training. Το κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο με τρόπο απλό, ευχάριστο και ευανάγνωστο. Πρέπει να «τραβήξει» την άλλη πλευρά. O υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει ότι κάθε πιθανός εργοδότης λαμβάνει μεγάλο όγκο βιογραφικών για μια συγκεκριμένη θέση και διαθέτει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να δει το κάθε βιογραφικό που φτάνει στα χέρια του.

Τι πρέπει να αναφέρεται σε ένα σωστό και ολοκληρωμένο βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, ΤΚ, Τηλέφωνα επικοινωνίας, E-mail, Οικογενειακή κατάσταση και Στρατιωτική εκπαίδευση για τους άνδρες).
Εκπαίδευση (Από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό).
Προϋπηρεσία (Από τον πιο πρόσφατο εργοδότη στον πιο παλιό).
Γνώσεις Η/Υ και Ξένων Γλωσσών (Οι γνώσεις που έχουμε και τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών μαζί με την ημερομηνία απόκτησης των τίτλων).
Επιμορφωτικά Σεμινάρια (Αναλυτικά ο τίτλος του σεμιναρίου, η  διάρκεια, το πότε πραγματοποιήθηκε, ο φορέας και ο τόπος υλοποίησης).
Υποτροφίες (Ο τίτλος της υποτροφίας, το πότε δόθηκε αλλά και σε ποιο Ίδρυμα ήταν).
Ενδιαφέροντα (Χόμπι που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα).
Συστάσεις (2 ή 3 ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να είναι εργοδότες ή αν δεν υπάρχει προϋπηρεσία, καθηγητές, εφόσον ζητηθεί).

pagenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα