Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνόησε ακόμη και τη «σαλάτα του Καίσαρα»

Κοινοποίηση

Οι αρεοπαγίτες κατέληξαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις ακόμα και στην περίπτωση της ληγμένης «σαλάτα του Καίσαρα»

Οι ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα έδειξαν το «ελαστικό» επιεικέστερο πρόσωπό τους μέχρι και στη ληγμένη «σαλάτα του Καίσαρα».

Υπεύθυνος εταιρείας καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς διέθεσε στην κατανάλωση 12 τεμάχια έτοιμης «σαλάτας του Καίσαρα», σε συσκευασία καθαρού βάρους 400gr και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Όμως, σε έλεγχο που έγινε από ελεγκτή τροφίμων της Περιφέρειας Αττικής, κρίθηκε ότι τα συγκεκριμένα 12 κουτιά της «σαλάτας του Καίσαρα», περιείχαν μη ασφαλές τρόφιμο και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για το λόγο αυτό καταστράφηκαν. Ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι είχε παρέλθει το όριο συντήρησης και διάθεσής του προϊόντος στην κατανάλωση.

Από τον καταδικασθέντα υπεύθυνο της εταιρείας παραγωγής της επίμαχης έτοιμης σαλάτας, ασκήθηκε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναίρεσης, επισημαίνοντας ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση.

Και εξηγούν οι αρεοπαγίτες, ότι κατά άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που αφορά τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας κατασκευής της «σαλάτας του Καίσαρα», προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή νοθεύει τρόφιμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών».

Ήδη όμως, συνεχίζει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, από 1.7.2019, άρχισε να ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας (νόμος 4619/2019), ο οποίος εισάγει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση, αφού στην προβλεπόμενη σχετική διάταξη, εκεί που προέβλεπε ποινή στερητικής της ελευθερίας φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, η οποία είναι ηπιότερη της φυλάκισης.

Κατά συνέπεια, κατέληξαν οι αρεοπαγίτες, πρέπει να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις. Για το λόγο αυτό αναίρεσαν την καταδικαστική απόφαση και ανέπεμψαν την υπόθεση για νέα συζήτηση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα