Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ. Σέρμπος: Στην Τουρκία υπάρχει μια πολύ διχασμένη κοινωνία

Κοινοποίηση

«Γενικά στην Τουρκία υπάρχει μια πολύ διχασμένη κοινωνία, περίπου στη μέση όσον αφορά στην ταυτότητα και στον προσανατολισμό της. Υπήρξαν αρκετοί συνάδελφοί μου και συγγραφείς οι οποίοι βλέποντας τον τρούλο της Αγίας Σοφίας τόνισαν την οικουμενικότητα του μνημείου, ότι δηλαδή είναι κάτι που ενώνει και δεν θα πρέπει να διχάζει και έτσι θα πρέπει να βλέπουνε όλες οι θρησκείες η μια την άλλη» δηλώνει ο κος Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο ΔΠΘ.

Σύμφωνα με τον κο Σέρμπο αντιθέτως τώρα γίνεται μια κίνηση που δείχνει ότι το Ισλάμ δεν μπορεί να ενσωματώσει αλλά έρχεται να κυριαρχήσει. «Ένα πρώτο σκέλος ανάλυσης αφορά στα εσωτερικά της Τουρκία, στα πολιτικά των κομμάτων, στην εκλογική συμπεριφορά. Έχουμε ένα δήμο, την Κωνσταντινούπολη τον οποίο τον ελέγχουν οι Κεμαλιστές και όχι ο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την θητεία του από εκεί, άρα έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Έχουμε προφανώς μια επιπλέον απόδειξη, όσον αφορά στην τοποθέτηση της Κεμαλικής Ιδεολογίας με την έμφαση στην κοσμικότητα και την λαϊκότητα, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΔΠΘ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής στο διάγγελμα του ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέδεσε την απόφαση για την Αγ. Σοφιά με το τι κάνει η Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη. «Είναι μια χώρα που θα ήθελε να κυριαρχήσει στο πολιτικό Ισλάμ παίρνοντας την Πρωτοκαθεδρία και τα σκήπτρα, όπως για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, άρα εκεί επιφυλάσσει ένα ιδιαίτερο ρόλο πιστεύω και για την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Γι αυτό και περνάει την εικόνα ότι έρχεται το Ισλάμ να επι-κυριαρχίσει, ενώ αν θέλετε η οικουμενικότητα αυτού του μνημείου , να λειτουργήσει ως μουσείο είχε την προσωπική σφραγίδα του Μουσταφά Κεμάλ γι αυτό και σας είπα ότι έχει ένα σημείο αναφοράς.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή η πρώτη προσευχή θα τελεστεί στις 24 Ιουλίου επέτειος της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης.

Όπως τονίζει ο κος Σέρμπος αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης, κάποιες χώρες είναι πιο ξεκάθαρες από κάποιες άλλες. «Οι δηλώσεις του Γερμανού εκπροσώπου ήταν πιο ρεαλιστικές, ένα θέμα που θα θέλαμε να μην έχει συμβεί. Θα συζητηθεί στα αρμόδια fora, όπως για παράδειγμα σε αυτό της Unesco και από εκεί και πέρα δεν είναι ένα θέμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές μας σχέσεις με την Τουρκία»

Αναφερόμενος στον ίδιο τον Ερντογάν σημειώνει πως: «Είναι ένας ηγέτης που τρέφεται από την πόλωση, την αντιπαράθεση, κι όλο αυτό θεωρεί ότι τον ευνοεί πολιτικά. Θα δούμε πόσο όλο αυτό έχει κοντά ποδάρια και κατά πόσο έχει μετρήσιμα οφέλη… Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι τώρα είναι καλύτερη η συγκυρία να διεκδικήσει . Η συνθήκη της Λωζάνης θυμίζει πως οι δυτικοί ήταν νικητές και όλοι ενωμένοι απέναντί στην Τουρκία, σήμερα δεν είναι αυτή η εικόνα.»

Τέλος, σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει με συνεχής προσπάθεια να αναδείξει ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. « Χτίζει πολιτικές σε βάθος χρόνου ο κος Ερντογάν, προκρίνει το συναλλακτικό μοντέλο , το «δούναι και λαβείν» και σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ακολουθήσει.»

Φώτο: Σωτήρης Σέρμπος συνέντευξη – κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα