Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα αντιοξειδωτικά ασπίδα προστασίας κατά του Αλτσχάιμερ

Κοινοποίηση

Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA), που δημοσιεύτηκε στο Open Biology.

Ο Δρ. Gerald Veurink, που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα εξέτασε μια σειρά αντιοξειδωτικών για να ανακαλύψει ποια ήταν τα πλέον αποτελεσματικά στην προστασία των νευρώνων στο νευρικό σύστημα του σώματος, που σχετίζονται με τη νόσο.  Aυτό που διαπίστωσε ήταν, ότι συμπλέγματα φαινολικών στοιχείων με καροτενοειδή, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε σε υψηλές συγκεντρώσεις, ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον στην έρευνα επισημάνθηκε, ότι ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών σε αρκετά υψηλές και εξατομικευμένες στον ασθενή δόσεις, σε συνδυασμό με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε υδατάνθρακες δίαιτα, φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο», δήλωσε ο Δρ. Veurink, ενώ τόνισε πως ο συνδυασμός και όχι ένα μεμονωμένο αντιοξειδωτικό συντέλεσε στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Σημειώνουμε ενδεικτικά πως τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C  είναι το μάνγκο, οι φράουλες, το πορτοκάλι. Επίσης, τη βιταμίνη Ε μπορείτε να τη βρείτε σε ηλιόσπορους ή σε φυτικά έλαια.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που θίγει η εν λόγω μελέτη είναι πως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν έρευνες σχετικά με την πρόσληψη των βιταμινών από τη διατροφή, καθώς η επεξεργασία και η συντήρηση τροφίμων στην σύγχρονη εποχή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη διατήρηση  των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Μάλιστα, ενδιαφέρον είναι πως μεγάλες απώλειες θρεπτικών ουσιών συμβαίνουν επίσης λόγω της κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών.

Αν και η κατάψυξη λαχανικών θεωρείται ότι διατηρεί μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε βιταμίνες. Για παράδειγμα διαπιστώθηκε, ότι η κατάψυξη λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 37-56% των επιπέδων βιταμίνης Β6. Τα επίπεδα βιταμίνης Β6 μειώνονται επίσης ως αποτέλεσμα της κατάψυξης και της κονσερβοποίησης φρούτων ή χυμών φρούτων, με απώλειες που κυμαίνονται από 7% έως 50%.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, πως αυτή η νέα έρευνα έρχεται συμπληρωματικά με προηγούμενη μερικανική έρευνα, που επισήμανε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες που βρίσκονται στο τσάι, αλλά και σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

olivemagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα