Τι προβλέπει το νέο «ηλεκτρονικό μενού» της εφορίας

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων έτρεξε ταχύτατα τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού και έχει δώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΑΑΔΕ όχι μόνο δημιούργησε νέες πλατφόρμες για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να αποζημιωθούν για τα μειωμένα ενοίκια, αλλά και προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά παράλληλα προχώρησε σε ανάπτυξη προγραμμάτων, ώστε να χορηγείται ηλεκτρονικά ο ΑΦΜ στους νέους φορολογουμένους, να γίνεται ηλεκτρονικά η έναρξη ατομικής επιχείρησης, και οι μεταβιβάσεις ακινήτων να περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή. 

Ενδεικτικά, σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ www.aade.gr τις εξής συναλλαγές:

Να εκδώσουν και να επανεκδώσουν κλειδάριθμο ηλεκτρονικά για φυσικά πρόσωπα, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, μέσω διαλειτουργικότητας με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. 
Να εκδώσουν κλειδάριθμο (για φυσικά πρόσωπα) μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ στην εφαρμογής myAADElive. 
Να εκτυπώσουν βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης η οποία αφορά τους νησιώτες. 
Να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, να εισπράξουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλουν αίτηση για κομιστές αξιογράφων μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport. 
Να υποβάλουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για την ένταξη στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. 
Να δηλώσουν τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακίνητης περιουσίας για να αποζημιωθούν για το 30% των εισοδημάτων από ενοίκια που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%. 
Να λάβουν πιστοποιητικά από τη ΔΟΥ στη θυρίδα τους στο Taxisnet.
Να λάβουν αποδεικτικό καταβολής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος.
Να δουν τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν.
Να πληρώσουν και ρυθμισμένες οφειλές με κάρτα.

insider.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال