Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Επιρρίπτει ευθύνες η ΠΟΕΔΗΝ για τη διασπορά κορονοϊού

Κοινοποίηση

Ξάνθη κρούσματα κορονοϊός

Στις ελλείψεις που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Ξάνθης αλλά και μια σειρά από άλλους παράγοντες (όπως η ελεύθερη διέλευση πολιτών από και προς το εξωτερικό) αποδίδει τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού που παρουσιάστηκε στην περιοχή η ΠΟΕΔΗΝ.

Τρίτη 21/7/2020 κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ξάνθης και συνομίλησε με εργαζόμενους, το Σωματείο και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

“Οι εργαζόμενοι με τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «υπερβάλουν εαυτόν» για να περιθάλψουν με ασφάλεια δεκάδες περιστατικά κορονοϊού και τους υπολοίπους ασθενείς. 


Η Ξάνθη είναι μαζί με την Καστοριά οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό. 


Η Ξάνθη συνεχίζει να πλήττεται για συγκεκριμένους λόγους όπως ενημερωθήκαμε από τους εργαζόμενους. 


Το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της χώρας συνέβαλε στη διασπορά της νόσου στην περιοχή αφού ήρθαν αρκετοί επισκέπτες. Επίσης η έλλειψη μαζικών προληπτικών ελέγχων για κορονοϊό στη Κοινότητα συνέβαλε στην διασπορά της νόσου” τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.





Στην ίδια μάλιστα ανακοίνωση επισημαίνεται πως “οι ΚΟΜΥ (Κινητές ΟΜΑΔΕΣ Υγείας) που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο είναι άφαντες. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν αρκούν και σε πολλές περιπτώσεις οικειοθελώς η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων γίνεται από προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο πιο σημαντικός λόγος διασποράς του ιού είναι η έλλειψη μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο για να εξετάζονται τα τέστ και να εκδίδονται έγκαιρα τα αποτελέσματα. Εξαιτίας αυτού το Νοσοκομείο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό”. 

Ξάνθη κρούσματα κορονοϊός
Ξάνθη: Πάνω από 120 θετικά κρούσματα έχουν προσέλθει στο Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν

Χάνεται πολύτιμος χρόνος 

“Εισάγονται ύποπτα κρούσματα των οποίων τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο στέλνονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και κάνουν 2-4 ημέρες να εκδοθούν. 


Πάνω από 120 θετικά κρούσματα έχουν προσέλθει στο Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν. Πάνω από 70 περιστατικά κορονοϊού νοσηλεύτηκαν από 2 έως 5 ημέρες και κάποιοι εξ’ αυτών στη ΜΕΘ. Όταν διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα ότι είναι θετικό στον κορονοϊό, διακομίζεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.


Η καθυστέρηση διάγνωσης καθυστερεί την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και δεν απομονώνονται.


Αν και το Νοσοκομείο, περιέθαλψε πληθώρα περιστατικών κορονοϊού κανείς εργαζόμενος δεν έλαβε τα χρήματα της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου (1500 ευρώ).


Στο Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι για τακτικά χειρουργεία και ένα για τα έκτακτα από τα επτά συνολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Υπηρετούν μόνο τρεις.





Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνούν τον ένα χρόνο. Υπάρχει έλλειψη παθολόγων, πνευμονολόγων. Ελλείψεις μεγάλες υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό 70 είναι οι κενές οργανικές θέσεις” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ξάνθη κρούσματα κορονοϊός
Υπερσύγχρονος Μοριακός Αναλυτής Ανίχνευσης Covid-19 στην Ξάνθη

Ναι μεν αλλά για τον μοριακό αναλυτή 

Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει πως “η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο και θα εξετάζονται τα δείγματα. Είναι μια θετική εξέλιξη καθότι θα υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών. 


Δυστυχώς όμως δεν επιλύονται τα προβλήματα της περιοχής καθότι το εν’ λόγω μηχάνημα όπως ενημερωθήκαμε από την Διοίκηση θα εξετάζει μόνο τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων που προσέρχονται στο Νοσοκομείο με συμπτώματα και όχι όσα δείγματα λαμβάνονται δειγματοληπτικά στην Κοινότητα ή από ιχνηλάτηση. Τα εν’ λόγω δείγματα θα συνεχίσουν να στέλνονται στην Θεσσαλονίκη ή Αθήνα με μεγάλη καθυστέρηση και κίνδυνο διασποράς του ιού στην περιοχή.


Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα της περιοχής να επιλύσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού”. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα