9 πράγματα που προκαλούν hangover χωρίς να έχεις καταναλώσει αλκοόλ

9 πράγματα που προκαλούν hangover χωρίς να έχεις καταναλώσει αλκοόλ

Αν ξυπνήσεις και έχεις αυτά τα συμπτώματα τότε πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς μετά από μια διασκεδαστική βραδιά με έντονο πονοκέφαλο. Αν αυτό όμως συμβαίνει χωρίς να έχεις πιει ούτε μια στάλα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ – τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις ένα θέμα ιατρικής φύσης.

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχεις hangover είναι λίγο περίπλοκο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ναυτία λόγω του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ αντιδράει στο άδειο στομάχι, έντονος πονοκέφαλος από την αφυδάτωση και άγχος εξαιτίας μιας χημικής ένωσης που παράγει το σώμα που ονομάζεται ακεταλδεΰδη (αιθανάλη). Παρά την απουσία αλκοόλ στον οργανισμό, μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους.


Αν ξυπνήσεις λοιπόν με hangover, αλλά η σχέση σου με το ποτό είναι ανύπαρκτη, έχε στο μυαλό σου ότι μπορεί να ευθύνεται κάτι από τα παρακάτω. Για κάποια από αυτά σίγουρα θα χρειαστεί να μιλήσεις με το γιατρό σου, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που θα περάσουν τη «θεραπευτική δύναμη» του χρόνου.

1. Σύνδρομο εντερικής ζύμωσης

Κι όμως, μπορείς να μεθύσεις χωρίς να πίνεις.
Το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης (Auto-brewery syndrome στα αγγλικά) είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία παράγονται ποσότητες αιθανόλης μέσω ενδογενούς ζύμωσης στο πεπτικό σύστημα. Οι πάσχοντες είναι σα να έχουν ένα πεπτικό σύστημα που λειτουργεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως ζυθοποιείο. Αν αισθάνεται κάποιος λοιπόν ότι είναι μεθυσμένος χωρίς να έχει πιει, πρέπει να συμβουλευτεί ένα γιατρό.


2. Αφυδάτωση

Καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι, πολλή καφεΐνη ή πολύ λίγο νερό το σώμα μπορεί να βιώσει συμπτώματα hangover το επόμενο πρωί. «Οτιδήποτε αφυδατώνει το σώμα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με το hangover», αναφέρει ο δρ. Greg Burrell. Με οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας και η αφυδάτωση απομακρύνεται από τον ορίζοντα…

3. Προβλήματα στο ήπαρ ή τα νεφρά

Αν ξυπνάς σχετικά συχνά με hangover, τότε μπορεί το σώμα σου να σε προειδοποιεί ότι κάποιο από τα όργανά σου δε λειτουργεί σωστά.

«Οποιαδήποτε διαταραχή στη λειτουργία του ήπατος ή των νεφρών μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με μεταβαλλόμενες σωματικές και ψυχικές καταστάσεις», αναφέρει ο δρ. Ehsan Ali. Επομένως, αν το hangover προκύπτει μαζί με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, τότε είναι σημαντικό να αναφέρεις αυτά τα συμπτώματα στο γιατρό σου.

4. Έλλειψη ηλεκτρολυτών

Δε χρειάζεσαι ηλεκτρολύτες μόνο όταν έχεις πρόβλημα με το στομάχι σου ή hungover από το ποτό. Η έλλειψή τους μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή – όπως μετά από έντονη σωματική άσκηση- και μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα του hangover.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στους ηλεκτρολύτες μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική και σωματική κατάσταση, ειδικά αν τροποποιηθούν τα επίπεδα νατρίου και καλίου», λέει ο δρ. Ali. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, πρέπει να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

5. Υποβόσκουσα λοίμωξη

«Κάποιες λοιμώξεις για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα μας να μιμηθεί τα συμπτώματα του hangover. Αυτό μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι μια λοίμωξη ή μόλυνση ενδέχεται να χειροτερεύει», προσθέτει ο δρ. Ali καταλήγοντας ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό.


6. Φάρμακα για τον ύπνο

Η φαρμακευτική αγωγή για τον ύπνο μπορεί επίσης να δημιουργήσει αίσθημα αδιαθεσίας το επόμενο πρωί. «Συγκεκριμένα φάρμακα που χορηγούνται για καλύτερο ύπνο μπορούν επίσης να προκαλέσουν νάρκωση ή πονοκεφάλους την επόμενη μέρα”, λέει ο δρ. Άλεξ Δημητρίου. «Αν ο γιατρός σου γράψει κάποιο υπνωτικό, βεβαιώσου πρώτα ότι έχετε μιλήσει για τις παρενέργειες», συμπληρώνει.

7. Στέρηση καφεΐνης

Αν είσαι λάτρης του καφέ – ειδικά αν δεν ενυδατώνεσαι σωστά – μπορεί να έχεις συμπτώματα hangover αρκετά συχνά. Επιπλέον, οι πονοκέφαλοι, η νωθρότητα και η αδυναμία να ανοίξεις τα μάτια σου μπορεί σίγουρα να συμβεί αν αποφασίσεις να κόψεις τον καφέ. Για να μη χρειαστεί να το αντιμετωπίσεις, βεβαιώσου ότι ενυδατώνεσαι σωστά ενόσω πίνεις τον καφέ σου, όπως συστήνεται από τους ειδικούς όταν πίνεις αλκοόλ για να μη μεθύσεις.

8. Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πλήθος αλλαγών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωινής αδιαθεσίας. Αυτή η συνεχής ναυτία και κούραση μπορεί να θυμίζει το πώς νιώθει κανείς μετά από μία βραδινή έξοδο.


9. Hangover μετά από ημικρανία

Τα άτομα που πάσχουν συχνά από ημικρανίες γνωρίζουν καλά ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν πονοκέφαλο. Όμως, όσοι τις βιώνουν για πρώτη φορά μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο σοβαρό ενδέχεται να είναι το «μετά» τους.

«Οι ημικρανίες είναι γνωστές για το ότι προκαλούν παρατεταμένα συμπτώματα που μοιάζουν με hangover, ακόμη και μετά το πέρας τους», επισημαίνει ο δρ. Burrell. «Η ελαφριά άσκηση, η τακτική ενυδάτωση και η αποφυγή υπερδιέγερσης μπορεί να βοηθήσουν».

https://www.marieclaire.gr/
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال