Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τη μειωμένη όρεξη για φαγητό στους ηλικιωμένους

Κοινοποίηση

Αρκετοί από εμάς, θα έχουμε ακούσει ή ακόμα θα έχουμε, κάποιο ηλικιωμένο άτομο στο οικείο περιβάλλον μας, που λόγω της προχωρημένης ηλικίας του θα έχει αρχίσει να χάνει την όρεξή του για φαγητό. Μια τέτοια κατάσταση, συχνά συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, όπως για παράδειγμα μειωμένο ενδιαφέρον για μέχρι πρότινος καθημερινές δραστηριότητες, διαταραχές του ύπνου, στρες κ.α.

Θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν παρατηρήσουμε πως κάποιο ηλικιωμένο άτομο στην οικογένειά μας, έχει αρχίσει να  δείχνει σημάδια μειωμένης όρεξης για φαγητό ή σε ακραίες περιπτώσεις ανορεξία. Να έχουμε υπ’ όψη μας, πως ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρές βλάβες στον οργανισμό των αγαπημένων μας γερόντων, που εκτός από την απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας, περιλαμβάνει και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα, μπορούν να παρουσιάσου συμπτώματα κατάθλιψης και το χειρότερο όλων να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα της τρίτης ηλικίας που αντιμετώπισαν απότομη απώλεια βάρους, οδηγήθηκαν σύντομα στο θάνατο.

Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας πιάνει πανικός αν αντιληφθούμε πως κάτι δεν πάει καλά με τις διατροφικές συνήθειες του υπερήλικα που φιλοξενούμε στο σπίτι μας ή σε κάθε περίπτωση έχουμε κάτω από τη φροντίδα μας. Καλό είναι να επισκεφτούμε και να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιου ειδικού γιατρού, ο οποίος και θα μας συμβουλεύσει για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που η απώλεια όρεξης για φαγητό προέρχεται από παρεμφερείς με την προχωρημένη ηλικία αιτίες, όπως μπορεί είναι κάποια φλεγμονή του στόματος ή κάποια πάθηση των δοντιών και των ούλων.

Υπάρχουν και οι φυσιολογικές αιτίες που λόγω ηλικίας, αρχίζουν να εμφανίζονται στα πιο γερασμένα άτομα του περιβάλλοντός μας. Αναφορικά να πούμε, πως η ελλιπής άσκηση είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήσει το άτομο να έχει ανάγκη για περισσότερο φαγητό. Ακόμα παρατηρείται συχνά, πως εξαιτίας της λήψης αρκετών φαρμάκων, τα άτομα της τρίτης ηλικίας να οδηγούνται σε απώλεια όρεξης, ως μέρος των παρενεργειών που έχει η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Αφού επισκεφτούμε τον γιατρό μας και καταλήξουμε πως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που να προκαλεί την ανορεξία, εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά ώστε να βοηθήσουμε στο να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αρχικά να πούμε πως δεν θα πρέπει να είμαστε πιεστικοί, ο εξαναγκασμός περισσότερο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει, παρά θετικά. Προσπαθούμε να τρώμε παρέα με το άτομο που έχει συμπτώματα ανορεξίας, τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα θεωρούν πως είναι απομονωμένοι από το οικείο περιβάλλον τους. Επιλέγουμε μικρά, επαναλαμβανόμενα γεύματα, υψηλής θρεπτικής αξίας. Επιπροσθέτως και με βάση τελευταίες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί πως μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κανναβινοειδείς μη ψυχοδραστικές ουσίες, όπως το CBG, το CBD και το CBN, θα μπορούσαν να επηρεάσουν των αύξηση της όρεξης και να βοηθήσουν στην εν γένει καλή λειτουργία του οργανισμού.

Δεν θα παραλείψουμε να πούμε πως μπορούμε να επιλέξουμε και μια σειρά από φυσικούς τρόπους, που θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική δράση σε μια κατάσταση μειωμένης όρεξης για τροφή. Όπως για παράδειγμα το μαύρο πιπέρι, που βοηθά στην πέψη και στην αύξηση της όρεξης, επίσης μια καλή επιλογή είναι και το τζίντζερ που εκτός από ωραία γεύση, διεγείρει και την όρεξη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα