Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δέκα λόγοι για να εντάξεις το αγγούρι στη διατροφή σου

Κοινοποίηση

Δέκα λόγοι για να εντάξεις το αγγούρι στη διατροφή σου

Τo αγγούρι είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά οι περισσότεροι το καθαρίζουν για να το φάνε.

Ωστόσο, για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του θα ήταν καλύτερο να μην το ξεφλουδίζουμε, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται στη φλούδα. Το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες C, K, B, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, και μαγγάνιο. Συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού μας με πολλούς τρόπους, όπως…


Ενυδάτωση: Το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νερό, καθώς μέσω αυτού αποβάλλονται οι τοξίνες, μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και ενυδατώνεται το δέρμα. Το 40% του νερού το λαμβάνουμε από τις τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το 95% των αγγουριών είναι νερό.
Hangover: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός λαχανικών αποτελεί γενικά καλή θεραπεία για την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Εάν φάτε αγγούρι πριν κοιμηθείτε, το σώμα θα αποτοξινωθεί πιο εύκολα.





Απώλεια βάρους: Λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και νερό ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε νερό χάνουν περισσότερο βάρος.

Αναπνοή: Τα αγγούρια αποτελούν φυσικό αποσμητικό για το στόμα. Τα φυτοχημικά, που τα βοηθούν να προστατεύονται από επιβλαβείς ουσίες στον κήπο, αποτρέπουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα σας. Τοποθετήστε μία φέτα αγγουριού στο στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα, για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να δροσίσετε την αναπνοή σας.

Χοληστερόλη και σάκχαρο: Τα αγγούρια περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο και μαγγάνιο, καθώς και φλαβονοειδή, τριτερπένια και πολυφαινόλες που ονομάζονται λιγνάνες. Αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση πολυφαινολών είναι παρόμοια με πολλά φάρμακα για το διαβήτη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη, αλλά και στην πρόληψή του.

Άγχος: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στα αγγούρια, όπως η Β1, η Β5 και η Β7, βοηθούν στη μείωση του άγχους και κάποιων επιπτώσεων του στρες.






Μαλλιά και νύχια: Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνες A, B, C, K, μαγγάνιο, χαλκό και κάλιο, οι οποίες είναι καθοριστικές για την υποστήριξη του σώματος και του ανοσοποιητικού. Είναι, ακόμα, πλούσια σε πυρίτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού. Τα θειικά που περιέχει αποτελούν «κλειδί» για την ανάπτυξη και την αντοχή των μαλλιών, ενώ άλλες ενώσεις συμβάλλουν στον σχηματισμό κερατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τα μαλλιά και τα νύχια.


Πρόληψη ασθενειών: Tα ισχυρά αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Πέψη: Το αγγούρι είναι πλούσιo σε νερό και φυτικές ίνες, δύο απαραίτητα συστατικά για τις κινήσεις του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.


Καρδιά: Λόγω του καλίου που περιέχει ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο βοηθάει τους μυς και τα νεύρα, αλλά και τα νεφρά να φιλτράρουν το αίμα, και ως εκ τούτου βοηθά την καρδιά να αντλεί καθαρό και υγιές αίμα πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακή νόσο.

pronews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα