Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Καφές, αλκοόλ, παραπανίσια κιλά: Πώς σχετίζονται με τη μακροζωία

Κοινοποίηση

Καφές, αλκοόλ, παραπανίσια κιλά: Πώς σχετίζονται με τη μακροζωία

Καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνει κάποιος και αν περιέχει καφεΐνη ή όχι.

Κάτι ανάλογο φαίνεται όμως να ισχύει και για όσους πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και έχουν λίγα παραπανίσια κιλά.





Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι διεξήγαγαν την σχετική έρευνα εξηγούν: «Οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ή καφέ, ζουν περισσότερο από αυτούς που αποφεύγουν την κατανάλωσή τους».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «οι υπέρβαροι άνω των 70, ζουν συνήθως περισσότερο από τους ανθρώπους με κανονικό βάρος ή τους λιποβαρείς».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2003 το πρόγραμμα Study 90+, στο πλαίσιο του οποίου μελέτησαν 1.600 ηλικιωμένους άνω των 90 ετών, προκειμένου να εντοπίσουν τις συνήθειες που σχετίζονται με τη μακροζωία.

«Καθώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 90 χρόνια ζωής, η αξιοσημείωτη αύξηση του χρόνου ζωής, αποτελεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» σημειώνουν.





Πιο απλά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν αρκετά φτάνοντας ή ξεπερνώντας τα 90 έτη, δεν είναι όμως σαφές πού οφείλεται αυτό.

Για να ρίξουν φως στην υπόθεση, οι ερευνητές έκαναν στους συμμετέχοντες νευρολογικές, ψυχολογικές, γνωστικές και γενικές εξετάσεις υγείας, κάθε έξι μήνες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τη διατροφή τους, τις καθημερινές δραστηριότητες, το ιατρικό ιστορικό και τα φάρμακά τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ και αλκοόλ ζούσαν περισσότερο από όσους δεν έπιναν, ενώ οι άνω των 70 υπέρβαροι , ζούσαν περισσότερο από τους κανονικούς ή τους λιποβαρείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Πηγή: onmed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα