Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Κικίλιας: Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας

Κοινοποίηση

Κικίλιας: Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι σε όσους αμφισβητούν τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι.

«Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας, της μεγαλύτερης κρίσης της δημόσιας υγείας που μπορεί να προκύψει. Η χώρα μας είναι όρθια χάρη στις προσπάθειες της κοινωνίας, των γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών, τραπεζοκόμων. Με την οργανωμένη προσπάθεια κυβέρνησης και κοινωνίας, η Ελλάδα έχει πάει πολύ καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, με μετρήσιμα αποτελέσματα στα “σκληρά” στοιχεία», ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε:





«Κάποιοι προσπαθούν να παίξουν με τη Δημόσια Υγεία, κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου ως υπουργός Υγείας και θεματοφύλακας του Εθνικού Συστήματος Υγείας: δεν θα τους επιτρέψω με τη συστηματική υπονόμευση να θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Στο υπουργείο Υγείας παλεύουμε για να κερδηθεί μέρα με τη μέρα, έστω και μια μάχη παραπάνω και να σωθεί ακόμα μια ανθρώπινη ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ, να αποδομήσουν με τη απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά τους την προσπάθεια της χώρας για να σωθούν ζωές».

Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει έτσι ώστε να επεκταθούν όλες οι συμβάσεις όλου του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας. Ανέφερε ότι έχουν προσληφθεί πάνω από 6.000 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.





Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχουν καταγραφεί 8.987 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και 243 οι θάνατοι, ενώ έχουν διεξαχθεί στη χώρα 872.550 τεστ. Επίσης 80 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και πάνω από 200 στα νοσοκομεία γενικά. «Πιεζόμαστε στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο κομμάτι της Μακεδονίας, στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη», είπε.

Κρίσιμη η τήρηση των μέτρων

Όπως είπε ο υπουργός «ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, κυρίως στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, να προσέξουν με τη μάσκα τους και την ατομική τους προστασία, να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να μη γίνει έτσι, άθελά τους, μετάδοση του ιού σε πιο μεγάλες ηλικίες και σε ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.





Αυτό είναι το στοίχημα, αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ξεχωρίζω τους νέους από τους μεγαλύτερους».

Για την πρόοδο της επιστήμης στο ζήτημα του εμβολίου

Η επιστήμη είναι δίπλα στον άνθρωπο, είπε ο υπουργός. «Όλες οι μεγάλες εταιρείες, δουλεύουν για το εμβόλιο και προσδιορίζουν χρονικά την ολοκλήρωση των φάσεων και άρα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάποιες στα τέλη του 2020, άλλες μέσα στο 2021».




Για την τουρκική επιθετικότητα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι δυο μήνες που προηγούνται των αμερικανικών εκλογών είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την κατάσταση στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Όλοι οι ειδικοί προσχωρούν σε αυτή τη θέση. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα λυθούν τα προβλήματά μας με τους γείτονές μας το Νοέμβριο. Ανεξάρτητα το ποια θα είναι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, που χαίρομαι για το ότι έχει έρθει και κάνει επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. [Επίσης] με ευχαρίστηση ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει ότι και άλλο μεγάλο τύπου αεροπλανοφόρο θα έρθει στη Σούδα και θα το χρησιμοποιήσει ως μόνιμη βάση. Εμείς τους συμμάχους και φίλους μας τους θέλουμε στην περιοχή, τους Αμερικάνους, τους Γάλλους».

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τον πρωθυπουργό, σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο κινήσεων, βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα αυτή την εποχή.





«Η κατάσταση είναι δύσκολη», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι «οι χώρες διέπονται από ισχύ και συμφέρον που σημαίνει ότι κανείς δεν μας αγαπάει και κανείς δεν μας μισεί. Όλοι κοιτάζουν τα συμφέροντά τους και εμείς θα κοιτάξουμε τα δικά μας».

Ο υπουργός δήλωσε πολύ περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. «Με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς», κατέληξε ο κ. Κικίλιας, «και η ρητορική και οι κινήσεις των γειτόνων μας, δείχνουν επιθετικότητα. Όμως, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση έδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, θυμίζω την κρίση στον Έβρο, ότι και αποτελεσματικοί είμαστε και με επιτυχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που προκύπτουν. Και το κάνουμε αυτό λελογισμένα, χωρίς πομφόλυγες επικοινωνιακές που δεν βοηθούν όταν τα πράγματα είναι σοβαρά».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα