Κόμμα για τα Ζώα: Ο γύρος δεν θα πάρει σήμα ποιότητας!

Κόμμα για τα Ζώα: Ο γύρος δεν θα πάρει σήμα ποιότητας!

Το Κόμμα για τα Ζώα θεωρεί απαράδεκτη, για τα ζώα, για τη φύση και για τους ανθρώπους, την προσπάθεια της κυβέρνησης να πιστοποιηθεί ο… γύρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με το σήμα ποιότητας «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη» και δεσμεύεται πως θα τη σταματήσει.

Με θλίψη και ανησυχία ακούσαμε πρόσφατα την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Φωτεινή Αραμπατζή να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση ενστερνίζεται το αίτημα της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος» (ΕΔΟΚ) ώστε να αποδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμα… ποιότητας στον… γύρο!

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την προσπάθεια εξωραϊσμού και προώθησης τέτοιων σκουπιδοτροφών.

Απαράδεκτη για τα ζώα. Η «πρώτη ύλη» για τον γύρο, κυρίως το χοιρινό κρέας, προέρχεται από ένα συναισθανόμενο, κοινωνικό και έξυπνο ζώο, από τα πιο νοήμονα, μαζί με τους χιμπαντζήδες, τα δελφίνια και τους ελέφαντες. Θεωρούμε γενικά απαράδεκτο να βιώνουν αυτά τα ζώα αιχμαλωσία, βρωμιά, φόβο, ακινησία, αρρώστια και εντέλει επώδυνη σφαγή. Εννοούμε να υπερασπιζόμαστε τις «πέντε ελευθερίες» που η ίδια η ΕΕ δήθεν εγγυάται για τα ζώα: τις ελευθερίες από την πείνα και τη δίψα, από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, από τον πόνο, τον τραυματισμό και την αρρώστια, από τον φόβο και την απόγνωση και από τον εξαναγκασμό σε μη φυσιολογική ζωή.

Απαράδεκτη για τη φύση. Η εντατική χοιροτροφία, που είναι η μόνη που μπορεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για μια σκουπιδοτροφή όπως ο γύρος, ρυπαίνει βαριά το έδαφος, τα επιφανειακά και -κυρίως- τα υπόγεια ύδατα. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος ελκύει θερμοκηπικά αέρια και συμβάλλει στην Κλιματική Κρίση, χωρίς να πληρώνει!

Απαράδεκτη για τους ανθρώπους. Ο γύρος ευνοεί την καλλιέργεια πολλών βακτηρίων και είναι «τρόφιμο μιας ημέρας». Σύμφωνα με παραγωγούς γύρου, ό,τι δεν καταναλώνεται εντός 24 ωρών είναι άκρως επικίνδυνο εάν καταναλωθεί! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανήκει στα καρκινογόνα τρόφιμα, ως επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Στα χοιροτροφεία, τα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, που περνούν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Παράλληλα επωάζεται η εμφάνιση υπερανθεκτικών μικροβίων και νέων πανδημιών. Τέλος, ο γύρος είναι η «βασιλική οδός» των Ελλήνων –ιδίως των νέων και των παιδιών- προς τη παχυσαρκία! Ένα «χορταστικό» πιτόγυρο (με σος, τηγανητές πατάτες κ.λπ) μπορεί να περιέχει πάνω από… 1.000 θερμίδες! Σε μια κοινωνία υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, όπως η Ελλάδα, αποτελεί έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας να θέλει μια κυβέρνηση να διαφημίζει ως «ποιοτική» μία τόσο επικίνδυνη σκουπιδοτροφή!

Για όλους τους Έλληνες που νοιαζόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων, για τη φύση, για τη δημόσια υγεία και την ευζωία των παιδιών μας, είναι ζήτημα πολιτικής τιμής να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδοθούν εύσημα ποιότητας στον γύρο! Το Κόμμα για τα Ζώα θα δώσει μαζί με όσους συμμάχους βρει τον καλό αγώνα, ώστε να μην αποδοθεί στον γύρο το σήμα ΠΓΕ! Θα καταθέσουμε έναν φάκελο ενάντια στην απόδοση του σήματος ΠΓΕ στον γύρο στα δώδεκα αδελφικά μας κόμματα στην ΕΕ και στους ευρωβουλευτές μας, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΕΔΟΚ!

Ο ΕΔΟΚ και η Κυβέρνηση ματαιοπονούν!


Ο ΕΔΟΚ θέλει το σήμα ΠΓΕ για να εξαναγκάσει όλους όσοι παρασκευάζουν σήμερα γύρο να χρησιμοποιούν ελληνικό χοιρινό κρέας. Σήμερα στην Ελλάδα τα γυράδικα λειτουργούν χάρη στην εισαγωγή 200 χιλιάδων τόνων κρέατος από τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ο ΕΔΟΚ ονειρεύεται να εκτοπίσει, δια της πλαγίας οδού όλους αυτούς τους ανταγωνιστές του και να κατοχυρώσει ένα… παγκόσμιο imperium για την ελληνική χοιροτροφία!

Ευτυχώς όμως, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΔΟΤ δεν είναι μόνο κακόβουλοι. Είναι και ανόητοι. Σύμφωνα με τον Κανονισμό 510/2006 της ΕΕ, αυτό που επιδιώκουν, η ΠΓΕ, αποδίδεται μόνο σε τρόφιμα που παράγονται στην επικράτεια «μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας»! Αλλά ο γύρος παράγεται τουλάχιστο σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο! Παράγεται επίσης στα χιλιάδες γυράδικα που λειτουργούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αφήνουμε κατά μέρος που η ονομασία «γύρος» προέρχεται από… τη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1970. Ο ΕΔΟΤ και το ΥΠΑΑΤ αδυνατούν να υποστηρίξουν νομικά το αίτημά τους να αποδοθεί «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη» στον γύρο, που είναι ολοφάνερα μια διεθνής σκουπιδοτροφή!

Αυτός είναι ο λόγος που ο άλλος μεγάλος φορέας της βιομηχανίας κρέατος, ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος» (ΣΕΒΕΚ) είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να διεκδικήσουν για τον γύρο το καθεστώς του «Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος» (ΕΠΙΠ). Κάτι στο οποίο ο ΕΔΟΤ έκανε ένσταση (!) τινάζοντας –ευτυχώς- την προσπάθεια αυτή στον αέρα!

Εμείς, οι ενημερωμένοι και λογικοί πολίτες, βλέπουμε με θλίψη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να γίνεται διαχρονικά έρμαιο των εκάστοτε συντεχνιακών αιτημάτων της κάθε ΕΔΟΤ (επί ΝΔ) και της κάθε ΣΕΒΕΚ (επί ΣΥΡΙΖΑ), και να συμπαρασύρεται σε καμπάνιες χωρίς καμία τύχη. Θα προτιμούσαμε το ΥΠΑΑΤ να προστατεύει τα δικαιώματα των ζώων, τη φύση και τη δημόσια υγεία, αντί να λειτουργεί ως ατζέντης ιδιοτελών και αντικοινωνικών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση θα σταματήσουμε την ολέθρια προσπάθεια να ενδυθεί ο γύρος με ενδύματα… ποιότητας. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της βιομηχανίας κρέατος να εξωραΐσουν τον γύρο θα πέσουν στο κενό.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال