Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Διασπορά σε πάνω από 23 περιοχές – Εκτός “χάρτη” η Ξάνθη

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Διασπορά σε πάνω από 23 περιοχές – Εκτός “χάρτη” η Ξάνθη

Νέα εκτίναξη κρουσμάτων καταγράφει ο κορονοϊός στην Ελλάδα, με την εξάπλωση να προκαλεί έντονη ανησυχία. 

Συνολικά καταγράφεται εξάπλωση σε πάνω από 23 περιοχές, με τη διασπορά ωστόσο να μην αγγίζει – τουλάχιστον προς το παρόν – την Ξάνθη, αν και ο ιός χτυπάει κόκκινο σε γειτονικές περιοχές όπως ο Έβρος και η Καβάλα.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 151 νέα κρούσματα, ενώ μια ημέρα πριν την Πέμπτη 153 κρούσματα. Τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή κανένα από τα 300+ κρούσματα δεν εντοπίστηκε στην Ξάνθη.

Μάλιστα μέχρι στιγμής τον Αύγουστο η Ξάνθη μετρά μόλις 2 κρούσματα, ενώ αντίστοιχη πτωτική πορεία κατέγραψε ο ιός από τα μέση Ιουλίου και έπειτα στην περιοχή.




Κορονοϊός: Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχεις ως εξής:

7 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
5 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
46 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Αττικής,
38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 στην Π.Ε. Κορινθίας
2 στην Π.Ε. Αχαΐας
1 στην Π.Ε. Δράμας
17 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη
1 στην Π.Ε. Ημαθίας
2 στην Π.Ε. Ηρακλείου
3 στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 στην Π.Ε. Κοζάνης
6 στην Π.Ε. Λάρισας
1 στην Π.Ε. Λέσβου
3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 στην Π.Ε. Πέλλας
1 στην Π.Ε. Πιερίας
2 στην Π.Ε. Ροδόπης
1 στην Π.Ε. Σερρών
1 στην Π.Ε. Τρικάλων
1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
2 στην Π.Ε. Φλώρινας
1 στην Π.Ε. Χανίων.




Κορονοϊός: Διασπορά σε πάνω από 23 περιοχές – Εκτός “χάρτη” η Ξάνθη

Από τον παραπάνω «χάρτη» προκύπτει πως για ακόμα ένα 24ωρο ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και ότι αμείωτες συνεχίζονται οι μολύνσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα «εισαγόμενα» κρούσματα είναι μόλις 14, γεγονός που επιβεβαιώνει όσους ειδικούς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εγχώρια κρούσματα.

Σημειώνεται πως η έξαρση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη (38 κρούσματα χθες και σήμερα) βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης τηλεδιάσκεψης των αρχών της πόλης με Τσιόδρα – Χαρδαλιά, με τη συζήτηση να προσανατολίζεται στην επιβολή νέων μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 151 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.





14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κορονοϊός: Διασπορά σε πάνω από 23 περιοχές – Εκτός “χάρτη” η Ξάνθη

Νέα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα νέα μέτρα:




  • οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
  • αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις
  • το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα