Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Μοριακό αναλυτή αποκτά το Νοσοκομείο Ξάνθης

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Μοριακό αναλυτή αποκτά το Νοσοκομείο Ξάνθης



Κορονοϊός Νοσοκομείο Ξάνθη: Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρειαστεί να μεταφερθεί ξανά το σχετικό μηχάνημα από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς μοριακού αναλυτή και το προσεχές διάστημα θα είναι… εγκατεστημένος στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Το μηχάνημα που κάλυπτε, μέχρι πρότινος, τις ανάγκες της ευρύτερης «κόκκινης» περιοχής με πολλά κρούσματα COVID 19, είχε μεταφερθεί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα εργαζομένων.





Όπως είπε παράγοντας του Υπουργείου Υγείας, στην Εφ. Μακεδονία, «στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Θεσσαλονίκη έδινε λίγα κρούσματα ενώ αναλύσεις γινόντουσαν στο ΑΧΕΠΑ και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης έπρεπε να δοθεί λύση στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θράκης και τη δώσαμε με τη βοήθεια του νοσηλευτικού ιδρύματος της Κεντρικής Μακεδονίας. Η δημόσια υγεία έπρεπε να προστατευθεί κι αυτό κάναμε». 

Να θυμίσουμε ότι η Ξάνθη, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης «καίγονταν» κι έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και της διασποράς τους.

Οι πληροφορίες του makthes.gr, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τον παράγοντα του υπουργείου, κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις μοριακών αναλυτών κι άλλου ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στην παγκόσμια αγορά «Δεν ήταν και δεν είναι διαθέσιμοι, ούτε ετοιμοπαράδοτοι. Ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των τελευταίων μηνών και επιδίδονται σε ανακοινώσεις του ποδαριού» μας είπε «φωτογραφίζοντας» σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Σηκώσαμε τα μανίκια και τρέχουμε όσα δεν έτρεξαν δεκαετίες, δεν μπορεί να μας το αναγνωρίζει όλος ο πλανήτης και στην Ελλάδα να μας απαξιώνουν τόσο εύκολα. Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία τους αλλά είναι και δική μας, όπως και η ευθύνη. Και για το μοριακό αναλυτή του νοσοκομείου Χαλκιδικής άλλα έλεγαν κι άλλα ίσχυαν”.




ΠΟΕΔΗΝ: Ούτε μηχανή… espresso να ήταν!

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μεταξύ άλλων αναφέρει σε παρέμβαση της ότι «το Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης – που είναι νοσοκομείο αναφοράς για παιδιά με κορονοϊό – διέθετε μοριακό αναλυτή ο οποίος κρίθηκε απαραίτητο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας (21/6) ότι έπρεπε να ξηλωθεί και να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης. 


Την ημέρα που έγινε η μεταφορά του μηχανήματος είχαμε προαναγγείλει ότι κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μ. Γιαννάκο θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης. 


Η Ξάνθη είναι μια άκρως πληττόμενη περιοχή με πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ άφαντα και το νοσοκομείο δεν διέθετε μοριακό αναλυτή. 


Έστελναν τα δείγματα στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη και καθυστερούσε η έκδοση τέσσερις ημέρες. 


Αυτό πραγματικά τσάκισε την περιοχή. Αναβάλλονταν χειρουργεία λόγω αδυναμίας διενέργειας τεστ. Πήγαιναν οι καρκινοπαθείς στον ιδιωτικό τομέα και πλήρωναν από τη τσέπη τους 120 ευρώ το τεστ για να κάνουν θεραπείες».

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκο, λέει ακόμη ότι «λύθηκε το θέμα στη Ξάνθη με τη μεταφορά του αναλυτή από το Ιπποκράτειο και δημιουργήθηκε μείζον θέμα στο Ιπποκράτειο. Στην αρχή το νοσοκομείο (Ξάνθης) το εξυπηρετούσε το ΑΧΕΠΑ και τώρα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν τους εξυπηρετεί. 






Πηγαίνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν 40 με 65 ευρώ το τεστ. Τα αποτελέσματα κάνουν να βγουν 2 με 4 ημέρες και υπάρχει κίνδυνος διασποράς. 


Ποια είναι η λύση που έδωσαν: Ξήλωσαν τον μοριακό αναλυτή από το Νοσοκομείο της Ξάνθης και τον επέστρεψαν στο Ιπποκράτειο. Ούτε μηχανή εσπρέσο να ήταν. Τώρα λύνεται το θέμα στο Ιπποκράτειο και ανοίγει πάλι μεγάλη πληγή στη Ξάνθη…» .


Πηγή: Εφ. Μακεδονία

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα