Μελέτη με την υπογραφή Τσιόδρα: Με περισσότερα αντισώματα κορονοϊού οι Ελληνίδες

Μελέτη με την υπογραφή Τσιόδρα: Με περισσότερα αντισώματα κορονοϊού οι Ελληνίδες

Tο ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορονοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια

Εντυπωσιακό, όσο και παράδοξο είναι το εύρημα μελέτης Ελλήνων επιστημόνων, σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού στον κορονοϊό.

Αν και το 73% των θανάτων και των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αφορά άνδρες, οι Ελληνίδες εμφανίζονται να έχουν αντισώματα κατά του ιού τέσσερις φορές συχνότερα σε σχέση με το αποκαλούμενο ισχυρό φύλο.

H μελέτη φέρει την υπογραφή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και ομάδας 18 ακόμη επιστημόνων από 7 Πανεπιστημιακές κλινικές.

Πρόκειται για τους: Ζαχαρούλα Μπογογιαννίδου, Αλέξανδρο Βόντα, Κατερίνα Δαδούλη, Μαρία Κυρίτση, Σωτήρη Σωτηριάδη, Δημήτρη Νικούλη, Βαρβάρα Μουχτούρη, Μιχάλη Κουρέα, Ευάγγελο Καζάκο, Εμμανουήλ Σπανό, Γεωργία Γκιούλα, Ευαγγελία Ντζάνη, Αλέξανδρο Ελευθερίου, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, Ευθυμία Πετινάκη, Βασιλική Παπαευαγγέλου, Ματθαίο Σπελέτα και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορονοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν είχαν περισσέψει - σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια - από εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Προέρχονταν από ανθρώπους που είχαν κάνει γενικές εξετάσεις (check - up) ή εξετάσεις αίματος για κάποιο χρόνιο νόσημα ή άλλη πάθηση, άσχετη με τον κορονοϊό.

Τα 6.586 δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τις εξής περιοχές:

1.575 από την Κεντρική Μακεδονία.

1.133 από την Αττική.

1.115 από την Πελοπόννησο.

853 από τη Θεσσαλία.

759 από τη Δυτική Μακεδονία.

494 από τη Στερεά Ελλάδα.

371 από τη Δυτική Ελλάδα.

286 από την Ήπειρο.

Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της μέτρησης, μελετήθηκαν 305 παλαιότερα δείγματα (από το 2017) και 94 δείγματα από ασθενείς με κορονοϊό. Με τη χρήση της διαγνωστικής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, επιβεβαιώθηκε η θετικότητα και η αρνητικότητά τους αντίστοιχα.

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν αντισώματα κατά του κορονοϊού στα 24 (0,36%).

Από τα 2.075 δείγματα που είχαν συλλεγγεί τον Μάρτιο, θετικά για αντισώματα στον κορονοϊό βρέθηκαν τα 5 (0,24%).

Από τα 4.511 δείγματα του Απριλίου, με αντισώματα στον ιό βρέθηκαν τα 19 (0,42%).


Περιοχές


Τόσο στα δείγματα του Μαρτίου, όσο και στου Απριλίου, βρέθηκαν περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού σε εκείνα που αφορούσαν γυναίκες, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται τον Απρίλιο, όταν και ξεπέρασε κατά 2 έως 4 φορές το αντίστοιχο των ανδρών.

Στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν αντισώματα σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για κάθε κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό που επιβεβαιώνεται με μοριακή εξέταση και ανακοινώνεται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΙΔΥ), αναλογούν 10,2 λοιμώξεις στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πως τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) είναι χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού την επίμαχη περίοδο.

Γυναίκες


Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο εύρημα ότι τα ποσοστά αντισωμάτων ήταν αισθητά υψηλότερα στις γυναίκες (0,78%) σε σύγκριση με τους άνδρες (0,22%).

Η εικόνα αυτή - σημειώνουν - έρχεται σε αντίθεση με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες το 56% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έως τα τέλη Απριλίου, αφορούσαν άνδρες.

Η διαφοροποίηση αυτή αποδίδεται σε ενδεχόμενη μη αξιόπιστη τυχαιοποίηση του δείγματος που εξέτασαν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι στην αρχή της επιδημίας μόνον όσοι εμφάνιζαν μέτρια ή έντονα συμπτώματα υποβάλλονταν σε τεστ για κορονοϊό.


Οι άνδρες ασθενείς - εξηγούν - είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της CoViD-19: το 73,6% των θανάτων από τη νόσο και το 73,7% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα αφορά το "ισχυρό" φύλο...

Παρόμοιες διαφορές, ωστόσο, μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ολόκληρη η μελέτη

ΠΗΓΗ: iatronet
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال