Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μικρή αύξηση φέτος στα φοιτητικά ενοίκια αλλά όχι στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Μικρή αύξηση φέτος στα φοιτητικά ενοίκια αλλά όχι στην Ξάνθη



Φοιτητικά σπίτια Ξάνθη: Μικρή άνοδος καταγράφουν φέτος τα ενοίκια ακινήτων που προορίζονται για φοιτητική χρήση σχεδόν σε όλη την χώρα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως η Ξάνθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας εκτιμητών Geoaxis, η φετινή αύξηση των ενοικίων σε έξι φοιτητουπόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος και Κομοτηνή) δεν ξεπερνάει το 2,3% σε ετήσια βάση, όταν το 2019 η αντίστοιχη ετήσια άνοδος είχε αγγίξει το 9,3%.

Ωστόσο σε σχέση με το 2018 η άνοδος των ενοικίων αγγίζει το 12% (στην Αθήνα μάλιστα ξεπερνάει το 13%), σε κάθε περίπτωση βέβαια η φετινή ήπια μεταβολή συνιστά μια θετική εξέλιξη, ιδίως αν υπολογιστούν και οι συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές.

Εξαίρεση στο ράλι των τιμών καταγράφεται στη Ξάνθη, στα Ιωάννινα, στον Πύργο, στη Σητεία – Ιεράπετρα, στη Σπάρτη, στη Καρδίτσα, στη Καβάλα και στη Φλώρινα. Οι τιμές στις άνωθεν περιοχές παραμένουν σταθερές ή/και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.




Δεν είναι ακριβή η Κομοτηνή 

Μια βασική εξέλιξη της φετινής χρονιάς είναι και η «αποκαθήλωση» της Κομοτηνής ως ακριβότερης (με βάση το ύψος του ενοικίου ανά τ.μ.) πόλης για ενοικίαση κατοικιών από φοιτητές.

Η έλλειψη ακινήτων στην πόλη της Θράκης είχε αυξήσει σημαντικά τα ενοίκια τα προηγούμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και την Αθήνα.

Ωστόσο, η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και στην πρωτεύουσα, ιδίως την τελευταία διετία, ανέτρεψε την εικόνα αυτή. Η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα διαμορφώνεται πλέον σε 5,47 ευρώ/τ.μ., έναντι 5,44 ευρώ/τ.μ. στην Κομοτηνή.




Σταθερές τιμές στην Ξάνθη 

Φοιτητικά σπίτια Ξάνθη: Σταθερές καταγράφονται οι τιμές των ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση για φοιτητές στην περιοχή της Ξάνθης.

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι επιτυχόντες ξεκίνησαν το σαφάρι για την αναζήτηση κατοικίας.

Στόχος είναι φυσικά το να βρεθούν σπίτια που πληρούν βασικές φοιτητικές ανάγκες, όπως το να είναι κοντά στη σχολή, να υπάρχει σούπερ μάρκετ κοντά, να διαθέτουν βασικούς οικιακούς εξοπλισμούς κ.α.

Πόσο κοστίζει όμως ένα τέτοιο σπίτι στην επαρχία και σε περιοχές όπως η Ξάνθη;

Από την έρευνα του XanthiNea.gr, προκύπτει πως τα φοιτητικά σπίτια στην Ξάνθη, όπως studio και γκαρσονιέρες, ξεκινούν από 130 ευρώ – 150 ευρώ και φτάνουν έως και τα 250 ευρώ, ανάλογα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Η Ξάνθη άλλωστε φημίζεται ως μια κατεξοχήν οικονομική φοιτητούπολη, που είναι σχετικά εύκολο να βρει κάποιος σπίτι με τις απαραίτητες προδιαγραφές ενώ το γεγονός ότι η πόλη είναι σχετικά μικρή και εύκολα προσβάσιμη, τα περισσότερα ακίνητα εξυπηρετούν πλήρως και τις ανάγκες για εύκολη μετακίνηση των φοιτητών.





Κατά μέσο όρο, αυτή την περίοδο, υπάρχουν studio επιπλωμένα ή χωρίς έπιπλα αλλά με βασικές οικιακές συσκευές (όπως φούρνο, ψυγείο, πλυντήριο) τα οποία μπορεί κανείς να νοικιάσει προς 150 ευρώ και μάλιστα σε κεντρικές περιοχές της Ξάνθης.

Φυσικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται το πρώτο μεγάλο κύμα φοιτητών στην περιοχή, οι οποίοι μαζί με τους γονείς τους θα επιδοθούν στο σαφάρι της αναζήτησης ιδανικής φοιτητικής στέγης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα