Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι Αβδήρων από εθελοντές δύτες

Κοινοποίηση

Ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι Αβδήρων από εθελοντές δύτες



Δράση υποβρύχιου καθαρισμού του λιμανιού των Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αύριο στις 9 το πρωί, από εθελοντές δύτες μαζί με την οργάνωση isea.

Στον καθαρισμό θα συμμετέχει και ο 13χρονος Ζήσης Βαγκούσης, – που φιλοδοξεί να είναι ο νέος Έλληνας Κουστώ-, που καθαρίζει μαζί με τον πατέρα του τη θάλασσα από τα απορρίμματα και τα αντικείμενα που εκούσια ή ακούσια αφήνουν ή πετούν οι άνθρωποι στη θάλασσα.





Υπενθυμίζεται πως ο Ζήσης είχε βραβευθεί φέτος για τη δράση του και με το βραβείο για το Περιβάλλον από την Οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο υποβρύχιος αυτός καθαρισμός γίνεται τιμής ένεκεν στον 13χρονο Ζήση Βαγκούση, από την οργάνωση isea, η οποία πέρυσι είχε μάθει για την δράση του 13χρονου μαθητή, δίπλα στον πατέρα του.

Ο καθαρισμός θα διαρκέσει 3 ώρες και θα γίνει με μπουκάλες οξυγόνου. Θα ανασύρονται όλα τα αντικείμενα, -σ.σ. δίχτυα ψαράδων, ρόδες αυτοκινήτων, τόνοι πλαστικών και ότι άλλο υπάρχει σε…ένα εμπορικό κατάστημα στη Γη, υπάρχει και μέσα στη θάλασσα…

Θα υπάρχουν και άτομα στο λιμάνι που θα βοηθούν στην ανάσυρση των αντικειμένων από τη θάλασσα, που πολλά είναι και επικίνδυνα, όπως τα δίχτυα που οι ίδιοι ψαράδες πετούν, μπορούν να μπλεχθούν σε προπέλες σκαφών αναψυχής, σε λουόμενους, ακόμα και θαλάσσιες χελώνες να μπλεχθούν, να εγκλωβισθούν και να πεθάνουν.

Η διαδικασία της ανάσυρσης των αντικειμένων θα γίνεται με προσοχή από τους δύτες, καθώς και αυτό είναι δύσκολο και επικίνδυνο.





Οι δύτες θα έχουν τη χαρά να αντικρύσουν μέσα στο βυθό και το αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων, που είναι μέσα στο σύγχρονο λιμάνι, παρέα με τους τόνους των σκουπιδιών και των αντικειμένων δυστυχώς!!!

Ο πατέρας του Ζήση από τον οποίο και εμπνεύστηκε ο Ζήσης, μικρός έβλεπε με μεγάλη ευχαρίστηση την σειρά ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ που παρουσίασε τη δράση του Ζακ Υβ Κουστώ πάνω στο σκάφος του την Καλυψώ.

«Δεν έχανα επεισόδιο όταν οι φίοι μου έπαιζαν και έτρεχαν με τα ποδήλατά, εγώ ήμουν κολλημένος στην ΕΡΤ με τον Κουστώ. ΑΠό εκεί εμπνεύστηκα και ξεκίνησα και εγώ μαζί με τον πατέρα μου και κάνω τώρα το ίδιο με το δικό μου παιδί», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Μιχάλης Βαγκούσης.

Όταν ο Πιερ Κουστώ, ο γιός του Κουστώ, έμαθε για τον Ζήση του έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα!

Πηγή: ΕΡΑ – Βασιλική Μαχαίρα

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα