Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε έξαρση ο κορονοϊός στην Ελλάδα – Ελάχιστα κρούσματα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Σε έξαρση ο κορονοϊός στην Ελλάδα – Ελάχιστα κρούσματα στην Ξάνθη

Σε έξαρση βρίσκεται η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη – σχεδόν – την χώρα, καθώς σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τριψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Ξάνθη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τους προηγούμενους μήνες φαίνεται να απουσιάζει – προς το παρόν – από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο αυτό να πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Χαρακτηριστικά, ενώ αρκετές περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, ο Έβρος και η Λάρισα βρίσκονται στο “κόκκινο” με δεκάδες ενεργά κρούσματα, στην Ξάνθη καταγράφονται καθημερινά ελάχιστα ή και μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών.





Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που αποδίδουν τη μείωση των κρουσμάτων και στο γεγονός ότι σταμάτησαν οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Ξάνθη, ωστόσο δεν πρέπει να παραλείπουμε το γεγονός της εφαρμογής – και τήρησης σχεδόν από την πλειοψηφία των πολιτών – στην Ξάνθη έκτακτων ειδικών και αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο πρόσφατο παρελθόν.

Δημόπουλος: Έχουμε έξαρση 

Είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην χώρα μας.




Σε έξαρση ο κορονοϊός στην Ελλάδα – Ελάχιστα κρούσματα στην Ξάνθη

Όπως ο ίδιος επεσήμανε χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προσθέτοντας πως αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επομένως ο ίδιος σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι θα σταματήσει την εξάπλωση; – Αυτή είναι η παγκόσμια στρατηγική 

Σχετικά με το τι θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή μέτρων απ όλους μας και ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ότι δυστυχώς ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας. Δεν είναι τιμωρητικά μέτρα.





Ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε πως το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως, κανένας δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό για να αποτραπεί κάτι περαιτέρω

Αναφορικά με το εμβόλιο ανέφερε πως «Ανασκοπούμε την βιβλιογραφία σε διεθνή βάση και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ και ΗΠΑ είναι καθόλα αξιόπιστες δεδομένου ότι έχουν πάρει εγκρίσεις από ειδικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς».

Σε έξαρση ο κορονοϊός στην Ελλάδα – Ελάχιστα κρούσματα στην Ξάνθη

ΕΟΔΥ: 196 νέα κρούσματα – 1 στην Ξάνθη 

Στα 196 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.





Αναλυτικότερα:

–    20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
–    6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
–    82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
–     42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
–    4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
–     1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
–    2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
–    2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
–    2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
–      1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
–    2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
–     1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
–    2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
–    1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
–    1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
–     2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
–    7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
–    1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
–    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
–    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
–     1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
–     4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
–     5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
–     1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.





1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα