Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Θέμα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη ανοίγει τώρα η Τουρκία

Κοινοποίηση

Θέμα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη ανοίγει τώρα η Τουρκία

Μεσούσης της κρίσης με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανοίγει θέμα Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν παραβιάζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Ο Tούρκος εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, κάνει λόγο για συστηματική πολιτική της Ελλάδας για κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια, με πρόσχημα τα μέτρα οικονομικής λιτότητας, «κλείνει προσωρινά» μειονοτικά σχολεία, χωρίς να συμβουλεύεται -όπως ανέφερε- την ίδια τη μειονότητα.

Ως τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής ανέφερε το κλείσιμο οκτώ μειονοτικών δημοτικών σχολείων στη Θράκη.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα:


«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.





Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».


Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης».

Θέμα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη ανοίγει τώρα η Τουρκία

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων.


Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.





Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών.


Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα