Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Η ακαταμάχητη γοητεία της αρχόντισσας της Θράκης

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Η ακαταμάχητη γοητεία της αρχόντισσας της Θράκης

Αν υπάρχει ένα μέρος στη Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να συνδυάσει κουλτούρα, παράδοση, γεύση και χρώματα, τότε αυτό είναι με απόλυτη σιγουριά, η Ξάνθη.

Γεμάτη αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια, ευγενικό κόσμο, φινετσάτα μαγαζιά, η Ξάνθη δεν αποκαλείται τυχαία ‘Κυρά και Αρχόντισσα της Θράκης’. Είναι η πόλη που το μοντέρνο συναντά το παραδοσιακό, που χιλιάδες χρώματα σμίγουν με γεύσεις και αρώματα και σερβίρουν ένα μεθυστικό κοκτέιλ εμπειριών σε κάθε ταξιδιώτη που αποφασίζει να την επισκεφτεί.

Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η Ξάνθη αποτελεί το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Απέχει περίπου δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο και περίπου έξι από την Αθήνα, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. Μπορεί οι περισσότεροι να την έχουν στο μυαλό τους ως έναν εκ των κορυφαίων χειμερινών προορισμών, ωστόσο και το καλοκαίρι η Ξάνθη έχει τον τρόπο να σαγηνεύει τους επισκέπτες της.

Είναι λες και αυτή η πόλη έχει φτιαχτεί για περπάτημα. Όλα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία με το μεγάλο ρολόι, το σήμα κατατεθέν της Ξάνθης. Το σημείο, όπου όλοι έχουν συναντιούνται πριν ξεκινήσουν τη βόλτα τους. Διασχίζοντας την Αντίκα που θα βρεις αμέσως μετά, φτάνεις στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Δεν γίνεται να μην μαγευτείς από τα αναλλοίωτα από το χρόνο αρχοντικά -παλιά σπίτια καπνεμπόρων, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα αριστερά και δεξιά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Ξάνθη έγινε παγκοσμίως διάσημη για το εμπόριο καπνού, το οποίο άκμαζε για δύο αιώνες στην περιοχή.

Για όσους έχουν όρεξη για ένα μικρό μάθημα ιστορίας υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το αρχοντικό του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και δημοτική βιβλιοθήκη και πινακοθήκη. Από την άλλη, για όσους θέλουν απλά να πιουν ένα δροσερό ρόφημα μετά τη βόλτα τους, τότε τα παιχνιδιάρικα καφέ της παλιάς πόλης θα τους αποζημιώσουν και με το παραπάνω.




Ξάνθη: Η ακαταμάχητη γοητεία της αρχόντισσας της Θράκης

Φυσικά τοπία απείρου κάλλους

Η Ξάνθη δεν είναι μόνο η παλιά πόλη και οι ομορφιές της. Είναι και τα μαγευτικά φυσικά τοπία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής έξω από αυτή.

Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό σύνορο των νομών Ξάνθης – Καβάλας και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Το δάσος του ποταμού απαρτίζεται από πολύ πλούσια βλάστηση, ενώ το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πτηνών. Το καλύτερο με διαφορά κομμάτι του ποταμού είναι τα Στενά του Νέστου, ένα αληθινό μνημείο της φύσης που αποτελεί τμήμα του Δικτύου Natura 2000. Δεν νοείται ταξίδι στην Ξάνθη, χωρίς μια βόλτα από αυτό το σημείο για φαντασμαγορικές φωτογραφίες.





Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο δέλτα του ποταμού Νέστου, υπάρχει η λίμνη Βιστωνίδα, η τέταρτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, η οποία αποτελεί υδροβιότοπο διεθνούς σημασίας. Εκεί βρίσκεται και το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος. Ένα μέρος που κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες άτομα, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά πολλά είδη πουλιών όπως πελεκάνους, πελαργούς, αλλά και πανέμορφα φλαμίνγκο.

Παράλληλα, για τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από την Ξάνθη βρίσκονται και τα Άβδηρα, η πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας, Δημόκριτου. Ιδρύθηκαν από Ίωνες άποικους των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας τον 7ο π.Χ. και αποτελούσαν μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις του βορείου Αιγαίου. Μέχρι και σήμερα σώζονται οι οχυρωματικοί περίβολοι που μπορεί κανείς να θαυμάσει, καθώς και το νεκροταφείο της πόλης. Επίσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ.

Τα Πομακοχώρια της Ξάνθης αποτελούν έναν από τους πιο ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μια περιοχή που φιλοξενεί τόσες πολλές κουλτούρες, παραδόσεις και θρησκείες. Μια άγνωστη Ελλάδα, διαφορετική με όσα έχεις δει ή συνηθίσει. Η διαδρομή από την πόλη της Ξάνθης διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο, αλλά σίγουρα θα κάνεις περισσότερες από μία στάσεις για φωτογραφίες.

Για όσους πάλι θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, τότε δεν έχουν παρά να περάσουν μια βόλτα από τη γειτονική και πανέμορφη Καβάλα και να κάνουν βουτιές στις παραλίες της.




Ξάνθη: Η ακαταμάχητη γοητεία της αρχόντισσας της Θράκης

Φαγητό

Αν φημίζεται για κάτι η Ξάνθη εκτός από την ιστορία της, τότε αυτό είναι σίγουρα το φαγητό της. Γεμάτη με παραδοσιακά ταβερνάκια, αλλά και μαγαζιά που έχουν κάνει το σουβλάκι (και όχι στο καλαμάκι) τέχνη, σε αυτή την πόλη δεν μπορεί να μείνει κανείς πεινασμένος.

Η τοπική κουζίνα έχει δεχθεί πολλές επιρροές από την πολίτικη, με αποτέλεσμα πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα της Ξάνθης να έχουν της ρίζες τους στην ανατολή. Μιλάμε, όμως, για ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας, μια γιορτή για κάθε ουρανίσκο. Θα δοκιμάσεις το πεντανόστιμο Χουνκιάρ μπεγιεντί (κοκκινιστό μοσχάρι, το οποίο συνοδεύεται από πουρέ μελιτζάνας), κεμπάπ γιαουρτλού που όμοιό του δεν έχεις ξαναφάει, τζιγεροσαρμά και σουτζουκάκια σμυρνέικα, ή για όποιον θέλει κάτι στο χέρι, ένα ‘μπουρί’ αποτελεί την ιδανική λύση. Πρόκειται για το ντόπιο σουβλάκι, το οποίο τυλίγεται με αραβική πίτα και κόβεται στη μέση για διπλή απόλαυση.





Και μετά τα αλμυρά, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και τα γλυκά. Η Ξάνθη είναι η βασίλισσα των σιροπιαστών. Σε κάθε στενό θα συναντήσεις και από ένα ζαχαροπλαστείο, το οποίο με ένα μαγικό τρόπο θα σε τραβήξει στο εσωτερικό του, προκειμένου να δοκιμάσεις και κάτι καινούργιο. Στις κορυφαίες επιλογές είναι το Σεκέρ Παρέ, το Καζάν Ντιπί, αλλά και η σπεσιαλιτέ που ακούει στο όνομα Ταούκ Κιοκσού και έχει μέσα ένα μυστικό συστατικό. Στήθος από κοτόπουλο. Φυσικά, αν δεν το γνωρίζεις από πριν, δεν μπορείς να το καταλάβεις με τίποτα.

Διαμονή

Τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη αποκτά όλο και περισσότερες επιλογές διαμονής για τους ταξιδιώτες. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο παλιό και στο νέο. Στο πρώτο οι τιμές των δωματίων και των αρχοντικών είναι ίσως λίγο πιο τσιμπημένες, δεδομένου και του ότι βρίσκεσαι μέσα στην καρδιά της ιστορικής πόλης, αλλά και στο σημείο που συμβαίνουν όλα.



Πάντως, σε περίπτωση που αναζητάς κάτι πιο οικονομικό μην διστάσεις να κλείσεις ένα δωμάτιο στο πιο σύγχρονο κομμάτι της Ξάνθης. Η πόλη περπατιέται εύκολα, τα πάντα βρίσκονται κοντά και σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις.

Πηγή: https://travelgreece.news247.gr/

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα