Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Κοινοποίηση

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Φωτιά σήμερα: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει προσοχή στους πολίτες – Αναλυτικά ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα 23 Αυγούστου.

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας και σήμερα 23 Αυγούστου. Σύμφωνα πάντα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου) σε Αττική, Ν.Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, νησιά Ιονίου, Βορείου Αιγαίου ,Κάρπαθο και Κρήτη.





Αναλυτικά ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα 23 Αυγούστου 2020, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού. Επιπλέον, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, και άλλα. Τέλος, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή 112. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.




Βασικές οδηγίες προστασίας από τη φωτιά

  • Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι μας
  • Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
  • Μεταφέρουμε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείνουμε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζεύουμε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνουμε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετούμε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος και τους απλώνουμε ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάβουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
  • Μόλις περάσει η πυρκαγιά και μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια από το σπίτι
  • Βγαίνουμε από το σπίτι και σβήνουμε τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγχουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα