Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αγωνιστική δράση στην εποχή του κορονοϊού

Κοινοποίηση

Αγωνιστική δράση στην εποχή του κορονοϊού

Ο θεσμός του virtual run εδώ θα μας φανεί χρήσιμος, καθώς μερικοί μας αγώνες μπορούν να γίνουν μέσω αυτού δίνοντάς μας την δυνατότητα να συγκριθούμε με δρομείς από όλο τον κόσμο.

 

Αγωνιστική δράση στην εποχή του κορονοϊού


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Η νέα προπονητική σεζόν αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους περισσότερους αθλητές, παρόλα αυτά, ήδη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα περίεργη, καθώς σχεδόν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις μέχρι το νέο έτος ματαιώθηκαν, ενώ δυνητικά αρκετοί αγώνες θα έχουν την ίδια κατάληξη. Έτσι όλοι οι αθλητές και κυρίως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που αυτή την εποχή είχαν την τιμητική τους με τους αγώνες εκτός σταδίου, πλέον βιώνουν μία κατάσταση αβεβαιότητας όσον αφορά το αγωνιστικό τους πρόγραμμα.   

Η εποχή λοιπόν του Κορονοϊού πέρα από όλα τα δεινά του προξενεί, έρχεται να προκαλέσει σύγχυση στην ζωή των περισσότερων αθλητών, με την συμμετοχή τους σε έναν συνηθισμένο αγώνα να φαντάζει τουλάχιστον απίστευτη. Ο θεσμός του virtual run έρχεται να υποκαταστήσει τους αγώνες όπως τους ξέραμε και θεωρητικά να δώσει ένα κίνητρο στους δρομείς όλων των δυνατοτήτων, ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτοι την προετοιμασία τους. Το συγκεκριμένο είδος αγώνα όμως, εκτός του ότι απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό (δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τους πραγματικούς αγώνες που απαιτούν την φυσική παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Βέβαια, παρόλο που το virtual run αποτελεί ένα ωραιοποιημένο κακής ποιότητας υποκατάστατο, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως φανεί χρήσιμο, όμως αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει ο κάθε αθλητής, κάθε αγωνίσματος είναι πιο σύνθετο από μία απλή δήλωση συμμετοχής σε έναν εικονικό αγώνα.

Αρχικά, οι προπονήσεις του κάθε αθλητή κρίνεται αναγκαίο να συνεχιστούν κανονικά με την ίδια θέληση και όρεξη, ώστε να συνεχίσει όχι μόνο να διατηρεί τις αθλητικές του ικανότητες, αλλά να τις εξελίσσει βελτιώνοντας έτσι χρόνους και επιδόσεις, κάτι που θα τονώσει το ενδιαφέρον του. Στην συνέχεια καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό πλάνο αντάξιο των προγενέστερων, σε συνεργασία πάντα με τον προπονητή και να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια τήρησης του. Ο θεσμός του virtual run εδώ θα μας φανεί χρήσιμος, καθώς μερικοί μας αγώνες μπορούν να γίνουν μέσω αυτού δίνοντάς μας την δυνατότητα να συγκριθούμε με δρομείς από όλο τον κόσμο. Επίσης, ακόμα μία λύση ανάγκης αποτελεί και το ατομικό τεστάρισμα την μέρα που θεωρητικά θα υπήρχε κάποιος αγώνας. Τέλος, κατά την άποψή μου, ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην χάσουμε την επαφή μας με την πραγματική αίσθηση του αγώνα, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα συναισθημάτων, σκέψεις, αγωνιστικά πλάνα και απρόοπτα που χρίζουν αντιμετώπισης εκείνη την στιγμή με στόχο πάντα την νίκη και την βελτίωση της προσωπικής επίδοσης είναι να κάνουμε αγώνες. Ακούγεται παράξενο την εποχή αυτή, όμως μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα εάν πρόκειται για φιλικούς αγώνες, δηλαδή συναντήσεις κατά συνεννόηση μεταξύ μικρών ομάδων αθλητών από κοντινές περιοχές, ακόμα και από την ίδια πόλη τηρώντας πάντα φυσικά τα μέτρα περί Covid. Τι πιο απλό και εύκολο από την διεξαγωγή μίας προπόνησης-αγώνα με 3-4 αθλητές, ακόμα και διαφορετικής ηλικίας, σε μία προκαθορισμένη ημερομηνία πάντα τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με στόχο να βιώσουν έστω και στο ελάχιστο την αίσθηση του αγώνα.

Συμπερασματικά και κλείνοντας, η έλλειψη αγώνων και η παρόν άσχημη κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας αποδιοργανώσει, απωθώντας μας από την προπόνηση και βγάζοντας μας τελικά εκτός πλάνου ή ακόμα και εκτός αθλητισμού, αντιθέτως πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιστρέψουμε τα πράγματα και μέσω της δυσμενούς θέσεως όπου και βρισκόμαστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το μέλλον να μας βρει γρηγορότερους, δυνατότερους και γενικότερα καλύτερους αθλητές.    

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα