Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Κοινοποίηση

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο


Τι είναι η υπηρεσία VPN και γιατί χρειάζεται στην πλοήγησή μας.



Το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, πλέον. Η καθημερινότητά μας, όπως και οι περισσότερες εργασίες κινούνται μέσα αλλά και γύρω από αυτό.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προχωρήσει και όλες σχεδόν οι δραστηριότητες χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο για να εξυπηρετηθούν.





Κάθε φορά όμως που συνδέεται ο χρήστης στο internet, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται αλλά ακόμη και άλλοι χρήστες του ίδιου δικτύου μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή συμπεριφορά μέσω της  IP διεύθυνσης.  Για το λόγο αυτό συστήνεται η χρησιμοποίηση της υπηρεσίας VPN.

Γιατί όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο στην καθημερινότητά μας από μια συσκευή που μοιραζόμαστε και με άλλους είναι καλό να χρησιμοποιούμε ανώνυμη περιήγηση.

Με  αυτό τον τρόπο η δραστηριότητά μας δεν είναι ορατή σε άλλα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή. 

Ωστόσο οι λήψεις αλλά και οι σελιδοδείκτες μας αποθηκεύονται, ενώ η δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι ορατή στον πάροχο υπηρεσιών διδικτύου, ενώ όπως προαναφέραμε οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε είναι ορατές στους άλλους χρήστες εξαιτίας της διεύθυνσής IP.

Εδώ έρχεται η υπηρεσία VPN. Όπου VPN μπορεί κανείς να φανταστεί ένα τούνελ από το οποίο η σύνδεση στο διαδίκτυο περνά μέσα από αυτό το οποίο αποκρύπτει την διεύθυνση IP πριν αυτή γίνει ορατή από τους άλλους χρήστες. 





Αυτοί βλέπουν μόνο τον πάροχο του VPN και όχι εσένα. Ωστόσο πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι η IP address σου, και επομένως η συμπεριφορά σου και όλες οι κινήσεις σου στο διαδίκτυο, είναι ορατή στον πάροχο VPN που εσύ έχεις διαλέξει για να χρησιμοποιείς.

Οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με την επιλογή σου. Όταν διαλέγεις πάροχο VPN πρέπει πάντα να προσέχεις ποια προσωπικά σου δεδομένα συλλέγονται, και να θυμάσαι πως εάν κάτι παρέχεται χωρίς χρηματικό αντίτιμο, ίσως πληρώνεις με τα προσωπικά σου δεδομένα.

Τι είναι το Virtual Private Network (VPN)

Με ταυτόσημη Ελληνική ορολογία, το VPN είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή μας στο Internet, με σκοπό την ανώνυμη πλοήγηση και διακίνηση δεδομένων στο ίντερνετ. Μπορούμε να φανταστούμε το VPN σαν ένα απαραβίαστο τούνελ, μέσα από το οποίο περνούν όλα τα δεδομένα της σύνδεσής μας στο Internet.

Όπως αναφέρει το pcsteps, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται τόσο η δραστηριότητά μας – οι σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που κατεβάζουμε – όσο και οι προσωπικές μας πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP της σύνδεσης, το λειτουργικό μας σύστημα, ο browser μας, κλπ.

Μέσω ενός VPN, οι μόνοι που γνωρίζουμε τη δραστηριότητά μας είμαστε εμείς και η εταιρεία που συντηρεί τους server για το VPN, και οι καλύτερες εταιρείες του χώρου δεν κάνουν καμία καταγραφή.





Η ασφάλεια αυτής της υλοποίησης είναι τόσο υψηλή, που ούτε ο πάροχός μας στο Internet δεν γνωρίζει τι δεδομένα μεταφέρονται μέσω του VPN. Το μόνο που μπορεί να γνωρίζει είναι πως υπάρχει ένα VPN. Είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για ασφαλή και ανώνυμη πλοήγηση στο Internet.

Το VPN λειτουργεί με διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την κρυπτογράφηση που παρέχουν, την ταχύτητα, αλλά και την αξιοπιστία στην μεταφορά των δεδομένων. Και επειδή το διαδίκτυο είναι ένα ατελείωτο χωνευτήρι που δεν σταματά να γεμίζει ή μια άβυσσος καλό θα είναι να προμηθευτείτε την υπηρεσία VPN για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

pagenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα