Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Η πτώση της τουρκικής λίρας προμηνύει άσχημα μαντάτα για τον πληθωρισμό

Κοινοποίηση

Bloomberg: Η πτώση της τουρκικής λίρας προμηνύει άσχημα μαντάτα για τον πληθωρισμό

Η πρόσφατη πτωτική πορεία της λίρας επηρεάζει τις προοπτικές του πληθωρισμού της Τουρκίας, σχολιάζει το Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα, που καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων του στον αναδυόμενο κόσμο, έναντι του δολαρίου, έχει πέσει θύμα μιας εκστρατείας τόνωσης της οικονομίας που περιλαμβάνει μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων μαζί με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και κρατική πιστωτική ώθηση.

Αν και οι πολιτικές αυτές βοήθησαν ώστε να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία, η Τουρκία θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την ταχύτερη αύξηση των τιμών και τις πιέσεις για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Δεδομένης της αποδυνάμωσης της λίρας, η μετάβαση πιθανότατα στήριξε τον πληθωρισμό”, ανέφερε ο Timothy Ash, της BlueBay Asset Management.





“Ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της δολαριοποίησης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η λίρα διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό και σημείωσε πτώση άνω του 5% τον Αύγουστο.

Η υποχώρηση του νομίσματος είναι πιθανό να αποτελέσει τον “βασικό μοχλό κίνησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο”, αναφέρει η Goldman Sachs, η οποία αναμένει τον πληθωρισμό να διαμορφωθεί στο 12% στους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει στο 11,7% μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Τουρκία, με πρώτο τον διοικητή Murat Uysal έχουν κρατήσει το επιτόκιο στο 8,25% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, έχουν ήδη αρχίσει να σφίγγουν τη ρευστότητα χρησιμοποιώντας μέσα και παύοντας να παράσχουν χρηματοδότηση με το χαμηλότερο επιτόκιο, το repo μιας εβδομάδας.

“Η υποτίμηση του νομίσματος παραμένει μια παρατεταμένη απειλή και θα μπορούσε να διατηρήσει την αύξηση των τιμών της Τουρκίας σε διψήφιο ποσοστό στη διάρκεια του έτους. Η αποδυνάμωση της λίρας μέχρι στιγμής θέτει ανοδικό ρίσκο στις πληθωριστικές προοπτικές της κεντρικής τράπεζας”.

Η σύσφιξη της πολιτικής “από την πίσω πόρτα” ίσως είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η οργή του προέδρου Ερντογάν, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.




“Προκειμένου να αυξηθεί το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας, θα πρέπει να ξεπεράσει την απροθυμία του Putin να αφήσει να συμβεί αυτό”, τόνισε ο Sebastien Barbe, της Credit Suisse.

“Αυτό θα συμβεί όταν οι πιέσεις στη λίρα ενταθούν περισσότερο, πιθανώς κατά το δ΄ τρίμηνο”, πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα