Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενοίκια: Γιατί οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν στο… Taxisnet

Κοινοποίηση

Ενοίκια: Γιατί οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν στο... Taxisnet



Χωρίς κυρώσεις η ηλεκτρονική υποβολή στην ΑΑΔΕ παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων. Γιατί πρέπει να δηλωθούν στο Taxisnet και τα μισθωτήρια που έχουν λήξει.

Στην επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία.

Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων, δηλώνοντας για πρώτη φορά τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν γιατί διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την Εφορία.





Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα:

– Να υποβάλουν δήλωση για παλαιό μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, ήταν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλόμενων (εκμισθωτή και μισθωτή), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Δεδομένου ότι όταν υπεγράφησαν πολλές από τις παλαιές συμβάσεις δεν ίσχυε η υποχρέωση των ιδιοκτητών να έχουν εκδώσει και Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τα εκμισθούμενα ακίνητά τους δεν απαιτείται από τους ιδιοκτήτες να εκδώσουν τώρα τέτοια πιστοποιητικά. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να συμπεριλάβουν και αριθμό πρωτοκόλλου πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.





– Να υποβάλουν δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης η οποία έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν. Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως, υπογράφονται και στη συνέχεια υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.

euro2day.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα