Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί πρέπει να χαμογελάς σε αγνώστους

Κοινοποίηση

Γιατί πρέπει να χαμογελάς σε αγνώστους

Είναι σίγουρα λίγο κλισέ και έχει ειπωθεί πολλάκις και με διαφορετικούς τρόπους, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: η πιο όμορφη καμπύλη του ανθρώπινου σώματος είναι το χαμόγελο. Πόση θλίψη έχει σκεπάσει ένα χαμόγελο; Πόσες κακουχίες ή αναποδιές δεν έχουν κουρνιάσει μέσα σε δυο χαμογελαστά χείλη; 

Το χαμόγελο για πολλούς είναι φάρμακο, για άλλους συνήθεια, για άλλους πάλι άμυνα. Το σίγουρο είναι ότι ζωή χωρίς χαμόγελο θα ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι σε έναν ωκεανό γεμάτο σκοτούρες και βάσανα, με τη στεριά να μην αχνοφαίνεται στον ορίζοντα ποτέ. 
Μπορεί θυμόσοφα στη μνήμη του λαού να έχει καθιερωθεί το ρητό που προστάζει “να μην μιλάμε σε αγνώστους”, όμως δεν ισχύει το ίδιο – ούτε έχει εκφραστεί μέσω λαϊκών ρητών, παροιμιών ή άλλων ρήσεων – και για το χαμόγελο. 
Παραφράζοντας το εξίσου περίφημο “αγαπάτε αλλήλους”, το “χαμογελάτε σε αλλήλους” ίσως είναι το πολύπαθο αντίδοτο σε πολλά δεινά, τόσο για τον αποδέκτη του χαμόγελου όσο και για τον πομπό αυτού. 

Μπορεί να φτιάξει μια μέρα 

Το χαμόγελο είναι μια υπερδύναμη. Μια θετική ενέργεια που αναβλύζει, ξεχύνεται και σκορπά τη χαρά και μια αίσθηση αισιοδοξίας αλλά και ελπίδας. 

Το προσμένουν με ανυπομονησία οι νέοι γονείς από τα μικρά τους βρέφη: τη μαγική εκείνη στιγμή που θα τους σκάσουν ένα χαμόγελο. Το λησμονούν οι ναυτικοί, που αναπολούν ένα γλυκό χαμόγελο από την αγαπημένη τους που άφησαν πίσω στην αναμονή. Είναι η ελπίδα, η προσμονή, η αγάπη, η στήριξη, το πάθος, η χαρά. 

Το χαμόγελο είναι ένα ουράνιο τόξο συναισθημάτων που είναι εκεί για να διώξει μακριά τη βροχή και να φέρει ένα χαρμόσυνο μήνυμα. Πολλές φορές ένα πεταχτό χαμόγελο, ένα απρόσμενο χαμόγελο, ένα χαμόγελο από έναν περαστικό, έναν ξένο, αρκεί για να βοηθήσει κάποιον να αλλάξει τη διάθεσή του. Είναι μια γλυκιά υπενθύμιση ότι δεν είναι όλα τα πράγματα άσχημα, ότι η ζωή έχει και μια όμορφη καμπύλη, μια άλλη όψη, ένα χαμόγελο που αναλογεί στον καθένα. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν παραδεχθεί ότι σε μια μέρα που νόμιζαν ότι όλα πάνε άσχημα, που έφτασαν σε έναν συναισθητικό πέλμα ή ακόμη αμφισβητούσαν και την ίδια τους τη ζωή, ένας άγνωστος τους χαμογέλασε στον δρόμο και τους βοήθησε να αλλάξουν διάθεση, να αποφύγουν επιβλαβείς πράξεις και να πάρουν δύναμη για τη ζωή τους.  

Ένα όπλο σε έναν κόσμο άοπλο 

Σε έναν κόσμο με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, με τα κεφάλια των ανθρώπων να χάνονται θαμμένα μπροστά σε μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, το χαμόγελο είναι μια ανάγκη, ένα όπλο που μπορεί να αλλάξει τον ρου… της καθημερινότητας. 

Πόση παρηγοριά απορρέει από ένα χαμογελαστό πρόσωπο μέσα σε ένα πλήθος αγνώστων, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο ανθρώπους που τρέχουν να προλάβουν τη ζωή που χάνουν; 

Είναι αυτή η αίσθηση συμπόνιας και φροντίδας για τον συνάνθρωπο που μεταφέρει ένα απλό χαμόγελο σε έναν άγνωστο. Με όλα τα αρνητικά και άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, μια μικρή πράξη καλοσύνης και ένδειξη ενδιαφέροντος έχει τεράστια συμβολική σημασία. Το χαμόγελο διαδίδει τη θετικότητα, τη θετική ενέργεια και την ελπίδα που τόση ανάγκη έχει ο κόσμος σήμερα. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος απ’ ότι είναι. Μια ελπίδα για το μέλλον, μια προσμονή για κάτι καλύτερο. 

Γιατί πρέπει να χαμογελάς σε αγνώστους

Μια αρχή για κάτι άλλο 

Μπορεί ο κόσμος να φαντάζει σκούρος, σκοτεινός και μελαγχολικούς για ορισμένους, ένα χαμόγελο όμως διώχνει πολλά σύννεφα μακριά και ανοίγει τον δρόμο για κάτι άλλο, κάτι καλύτερο. Πολλοί άνθρωποι χάνονται μέσα στα πλήθη, και ψάχνουν διέξοδο στο διαδίκτυο, στις ψηφιακές γνωριμίες, επικοινωνίες και σχέσεις. 

Ένα χαμόγελο στον δρόμο ίσως είναι και μια αφορμή για λίγη “ανθρώπινη” επικοινωνία, που τόσο πολύτιμη αλλά και σπάνια παραμένει στη σύγχρονη καθημερινότητα. Μπορεί να γίνει η αφορμή για μια νέα γνωριμία, μια απλή συζήτηση ή ανταλλαγή απόψεων ή απλώς μια ιδανική συνθήκη για ανταλλαγή θετικής ενέργειας: απαντώντας με ένα εξίσου θετικό χαμόγελο. 

Το χαμόγελο είναι τόσο απλό, αλλά τόσο δυνατό, τόσο ισχυρό. Πρόκειται για μια μοναδική πράξη καλοσύνης που μπορεί να προσφέρει πολλά σε έναν άγνωστο. Αν κάθε φορά που κάποιος περπάταγε στον δρόμο, πήγαινε στη δουλειά, στην αγορά για ψώνια ή μια απλή βόλτα στο πάρκο, σκορπούσε και από ένα χαμόγελο στους γύρω του, ο κόσμος θα ήταν πιο φωτεινός, πιο χαρούμενος και πιο θετικός από ποτέ. 

Είναι στο χέρι του καθενός να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Για την ακρίβεια είναι στα χείλη του καθενός…

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα