Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Το ΚΚΕ για την ένοπλη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας

Κοινοποίηση

Το ΚΚΕ για την ένοπλη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας

Δύο λαοί, που για 70 χρόνια, στα πλαίσια της Σοβιετικής Ένωσης, έζησαν μαζί και προόδευσαν ειρηνικά, βάζοντας τις βάσεις μιας νέας κοινωνίας, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βρίσκονται για ακόμη μια φορά στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου.

Η “πληγή” που άνοιξε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις σχέσεις των δύο λαών “κακοφόρμισε” ακόμη περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δείχνουν οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξαιτίας των συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών, εν μέσω παρεμβάσεων άλλων δυνάμεων, όπως η Τουρκία που κινείται και στρατιωτικά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία, που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. 

Οι πληροφορίες που φτάνουν, όσο και οι εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν, δείχνουν πως οι πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στο Αζερμπαιτζάν και την Αρμενία συνδέονται με την “αλυσίδα” των ενδοϊμπεριαλιστικών αναμετρήσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στην περιοχή του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συγκρούονται ισχυρά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς. 

Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, η αύξηση των κοινωνικών αδιεξόδων στις καπιταλιστικές κοινωνίες, η εμφάνιση διαθέσεων κοινωνικής διαμαρτυρίας, γίνεται προσπάθεια να κατευθυνθεί στο στείρο και επικίνδυνο έδαφος των εθνικισμών και της αλληλοσφαγής των λαών, ώστε να μην κλονιστεί η εξουσία των αστικών τάξεων. 

Οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που πληρώνουν με το αίμα τους την προώθηση εκείνων ή των άλλων -αλλά πάντα ξένων- καπιταλιστικών συμφερόντων, πρέπει να διδαχθούν από την ιστορία τους, να υψώσουν μέτωπο τόσο στις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όσο και στα συμφέροντα των αστικών τάξεων. Να οικοδομήσουν το δικό τους “τείχος” ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να χαράξουν στρατηγική σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα