Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Αντιδράσεις στην Ξάνθη για την παράταση των μέτρων

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Αντιδράσεις στην Ξάνθη για την παράταση των μέτρων


Κορονοϊός μέτρα:
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ξάνθη για την παράταση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ στην περιοχή λόγω Covid-19. 

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Ξάνθη καταγράφει σχεδόν σε καθημερινή βάση μηδενικά κρούσματα κορονοϊού, παρά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, η περιοχή συγκαταλέγεται ακόμα στις “επιδημιολογικά φορτισμένες” περιοχές της χώρας. 

Κατά συνέπεια, δόθηκε παράταση στο μεταμεσονύχτιο λουκέτο των καταστημάτων εστίασης αλλά και στον περιορισμό των συναθροίσεων σε 50 άτομα ανά εκδήλωση (γάμους, βαπτίσεις). 

Αντιδράσεις από επαγγελματίες

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από πλευράς των επαγγελματιών της περιοχής με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης να κοινοποιεί επιστολή του προς τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για το ζήτημα. 

“Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ώστε να αρθούν τα άδικα και καταστροφικά περιοριστικά μέτρα από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Δεδομένου ότι εδώ και ενάμιση μήνα δεν είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο στο νομό μας, εξακολουθούμε να «τιμωρούμαστε». Σας θυμίζουμε ότι η Ξάνθη, ως Περιφερειακή Ενότητα έχει υποστεί για πέντε (5) ολόκληρους μήνες την υγειονομική και οικονομική καταστροφή λόγω του τοπικού προβλήματος που υπήρχε. Δεν αντέχουμε άλλο και είναι άδικο ένας νομός που τόσο ταλαιπωρήθηκε, να πληρώνει και να συνεχίζει να καταστρέφεται οικονομικά για το πρόβλημα συγκεκριμένων Περιφερειών και νομών που αυτή την περίοδο έχουν επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο” σημειώνει ο ίδιος. 

“Σας υπενθυμίζουμε ότι από τις 15/07/2020 οπότε και σας επισκεφθήκαμε στο Υπουργείο και σας εκθέσαμε τα τεράστια προβλήματα, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση για τα θέματα που σας θέσαμε ως Π.Ε. Ξάνθης. Είναι και άδικο και καταστροφικό εκτός από το δικό μας πρόβλημα, να πληρώνουμε και τα προβλήματα άλλων περιοχών. Δεν αντέχουμε άλλο” καταλήγει στην επιστολή του. 

Μηδενικά κρούσματα την Τρίτη 

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με την Αθήνα να παραμένει στο κόκκινο της πανδημίας. Την ίδια στιγμή στην Ξάνθη δεν καταγράφεται κανένα νέο κρούσμα.  

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει: Σήμερα ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και  12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στην Αττική 

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα για όλους στην Αττική έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αν η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύσει και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξηθούν, τότε ενδέχεται τα μέτρα να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν εκ νέου. Πλέον οι πολίτες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε πλατείες, λαϊκές αγορές, στους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1.Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς όρους το όριο πληρότητας μειώνεται σε 50% από 75%. Μόνο καθήμενοι και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Απαγορεύονται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2.Αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική και των κλειστών αιθουσών συναυλιών.

3.Το όριο πληρότητας για τους κινηματογράφους και τα θέατρα μειώνεται σε 60% από το 75%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4.Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ ουρές, πλατείες, στάση λεωφορείων, όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί 1,5 μέτρο απόσταση). Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5.Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο έξι ατόμων.

6.Στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών. Επίσης θα υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ το ανώτατο όριο των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα τροφίμων. 

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους πολίτες άνω των 65 ετών, τόσο στην Αττική όσο και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης (πχ ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς).

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα