Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από τα μεσάνυχτα

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από τα μεσάνυχτα

Το… πάτησε ο Χαρδαλιάς για τις επιχειρήσεις λιανικής στην Αττική και άλλες “κόκκινες” περιοχές της Ελλάδας. “Λουκέτο” τα μεσάνυχτα με στόχο να “αδειάσουν” οι πλατείες. Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το μέτρο. Μέχρι πότε θα ισχύει. Ανησυχία Μαγιορκίνη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 25.09.2020, γίνεται ζωντανή ενημέρωση σχετικά με το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Την ενημέρωση κάνουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μια ενημέρωση η οποία έρχεται με… νέα μέτρα, όπως σας έχει ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr, σε μια προσπάθεια να μπει “φρένο” στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός και να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική.

Ο κ. Μαγιορκίνης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στα 286 νέα σημερινά κρούσματα, ενώ τόνισε πως από αυτά, στην Αττική εντοπίστηκαν 163 νέα κρούσματα, 18 στα Τρίκαλα και 11 στην Θεσσαλονίκη.

“Το κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο”, είπε ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας πως το lockdown παραμένει το ύστατο μέτρο αλλά και πως η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο. Στην συνέχεια επανέλαβε πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται περισσότερο, ενώ σημείωσε ακόμη πως “δεν είμαστε στο σημείο για πιο σκληρά μέτρα και δεν χρειάζεται ακόμα να τα εφαρμόσουμε”.

Για τις ΜΕΘ είπε ότι αν φτάσουμε στους 200 διασωληνωμένους μπορεί να δούμε και 15 με 20 θανάτους την ημέρα. “Το γεγονός ότι είδαμε πολλούς θανάτους δεν σημαίνει ότι από αυτούς τους θανάτους μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, μάλιστα, στην πρωτεύουσα ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθημερινά τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού, ενώ σήμερα έγιναν 600 rapid τεστ σε Κυψέλη και Πλατεία Βάθης και μέχρι τις 16:00, τα έξι βρέθηκαν θετικά και αφορούν τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Το… πάτησε ο Χαρδαλιάς για την λιανική

Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν τηρείται και στην συνέχεια ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

“Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων και το μέτρο θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Νέα μέτρα και στα Τρίκαλα!

Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων: Δηλαδή αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται ως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, που επιτρέπονται ως 6 άτομα. Παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως, πλέον, τις 5 το πρωί. Το μέτρο είναι σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 05:00.

Αλλαγές και στο ωράριο καταστημάτων στις “κόκκινες” περιοχές

Επιπλέον αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 το πρωί.

Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί κι όχι από τις 07:00 όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Άρα από αύριο στις 05:00 αλλάζει το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραπάνω περιοχές.

Όσο για το ποιες περιοχές θεωρούνται οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως “υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα”.

newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα