Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Τον ποταμό Κομψάτο γνώρισαν οι πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ

Κοινοποίηση

Τον ποταμό Κομψάτο γνώρισαν οι πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ

Σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, πεζοπόρησε παράλληλα  στον ποταμό Κομψάτο, στον  Ίασμο ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, ανακαλύπτοντας ένα νέο προορισμό για τους πεζοπόρους της ομάδας.  Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και την Ομάδα Ορειβασίας του Πολιτιστικού, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους να φιλοξενήσουν και να ευχαριστήσουν τους πεζοπόρους.

Η πεζοπορία ξεκίνησε από την γέφυρα του Πολυάνθου και έφτασε 4,5 χλμ σε βάθος, παράλληλα σχεδόν με τον ποταμό (συνολικά 9 χλμ διαδρομή και περίπου 4,5 ώρες), διανύοντας ανηφόρες-κατηφόρες, με μεγάλη ποικιλία εδάφους, χωμάτινους-δασικούς και πέτρινους δρόμους.

Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στην Θρακική πεδιάδα, οι πεζοπόροι αντίκρισαν  το επιβλητικό Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες.

Η καθιερωμένη μεγαλη στάση, έγινε στα ερείπια του χωριού Σύλιο, από όπου φαίνεται  από μακριά ένα μέρος των Θρακικών Μετεώρων. Το μονοπάτι αυτό βγάζει στο χωριό Διχάλα, αφού πρώτα περάσει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάβος. Παλαιότερα από τον δρόμο περνούσαν μουλάρια, που τροφοδοτούσαν τα στρατιωτικά φυλάκια, στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν ζαρκάδια και πιο πάνω λύκοι.

Στο ποτάμι υπάρχει και ένα σπάνιο είδος πελαργού, ο μαύρος πελαργός και πιο βόρεια ο ασπροπάρης, ο μαυρόγυπας και τα όρνια που έχουν φωλιές στα Θρακικά Μετέωρα.

Τον ποταμό Κομψάτο γνώρισαν οι πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας, οι πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ μετακινήθηκαν  στο κέντρο του Ιάσμου, στην αυλή του Μουσείου Ιάσμου, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου,  προσέφερε πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα, ενώ  ο Πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μπουκάς, παρουσίασε τις δράσεις και το όραμα του συλλόγου.

Ειδική αναφορά έγινε για την περιοχή βόρεια του Ιάσμου, τα Θρακικά Μετέωρα, ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, όπου αναμένονται άμεσα παρεμβάσεις του Δ’ΣΣ, για την ευκολότερη πρόσβαση του, τοποθεσία-στόχος, για μια επόμενη πεζοπορία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ.

Η όμορφη Κυριακάτικη εκδρομή ολοκληρώθηκε, σε τοπική ταβέρνα του Ιάσμου, ενώ το επόμενο ραντεβού είναι την επόμενη Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Πεντάλοφο Ορεστιάδος (ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες, μέχρι την Κυριακή).

Την υγειονομική κάλυψη της πεζοπορίας, όπως πάντα, είχε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα