Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Τα νούμερα των κρουσμάτων είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά

Κοινοποίηση

ΠΟΕΔΗΝ: Τα νούμερα των κρουσμάτων είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά


ΠΟΕΔΗΝ:
Χαμηλότερα είναι τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τα πραγματικά λόγω έλλειψης τεστ, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία νοσοκομειακών υπαλλήλων. Οι 650 ΜΕΘ δεν επαρκούν όταν μαζί με τον κορωνοϊό υπάρχουν και όλες οι άλλες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, καταγγέλλει ο κ. Γιαννακός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται  δεν είναι ο πραγματικός, καθώς τα τεστ που γίνονται είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που πραγματοποιούνταν πριν από λίγο διάστημα. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο Κέντρο Αιμοδοσίας που από σήμερα θα πραγματοποιεί 1000 τεστ σε σχέση με πάνω από 6000 που πραγματοποιούσε. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακός πολλά νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια, ενώ για το υγειονομικό προσωπικό σημείωσε πως καλείται να δουλέψει έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των τεστ που υποβάλλεται, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να νοσούν και παράλληλα να εργάζονται.




Επικίνδυνο να δουλεύουν εργαζόμενοι στην  υγεία χωρίς τεστ

Σε συνέντευξή του στο Mega, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου  ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι η διασπορά του κορωνοϊού οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει τον ιό στην κοινότητα, ενώ υπογράμμισε πως για να εντοπιστούν τα περιστατικά και ειδικά τα ασυμπτωματικά, θα πρέπει να γίνονται μαζικά τεστ.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που αργούν να λάβουν τα αποτελέσματα τεστ καθώς δεν έχουν τα δικά τους εργαστήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος ενώ υποστήριξε πως γιατροί και υγειονομικό προσωπικό θα έπρεπε να κάνουν μηνιαία τεστ, καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί δεν γνωρίζουν αν είναι θετικοί στον ιό και συνεχίζουν να δουλεύουν σε νοσοκομεία της χώρας. 

Συναγερμός για τις ΜΕΘ




Τέλος ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ υπενθύμισε πως το σύστημα υγείας της χώρας αυτή τη στιγμή διαθέτει 650 κλίνες ΜΕΘ, και πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το προσαρμόσουμε μόνο στον κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν και άλλες ανάγκες ασθενών. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην επαρκούν τα κρεβάτια ΜΕΘ όταν ήδη είναι στο όριο και υπάρχει λίστα αναμονής.

Κίνδυνος από κρούσματα στο προσωπικό όπως στο ΑΤΤΙΚΟΝ

Οπως είπε ο κ.Γιαννακός, στην μονάδα εντατικής του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ βρέθηκε ασθενής με κορονοϊό και δυο άτομα από το προσωπικό. Η μονάδα εντατικής όμως έχει ακόμη ασθενείς και θα έπρεπε να αδειάσει, να πάνε σε άλλη μονάδα εντατικής και να απολυμανθεί. Αλλά αυτό δεν είναι αυτό εφικτό γιατί υπάρχουν ήδη 15 ασθενείς στην αναμονή και μάλιστα δεν αρχίσει ακόμη η εποχική γρίπη.

Στις ίδιες καταγγελίες έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο, που παρά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών η γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, τις τελευταίες 36 ώρες εντοπίστηκε μια νοσηλεύτρια και ένας διασωληνωμένος ασθενής της γενικής ΜΕΘ, θετικοί στον κορονοϊό.

Πραγματοποιήθηκε εξέταση σε όλο το προσωπικό της ΜΕΘ, καθώς και όλων των ασθενών της nonCovid ΜΕΘ. Η Επιτροπή Λοιμώξεων του «Αττικό» ζήτησε να ληφθούν όλα τα επιπρόσθετα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, για όσους ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή και τη νοσηλεύτρια.




«Από την ΜΕΘ απομακρύνθηκαν μόνο η συνάδελφος και ο ασθενής. Η Μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βγήκαν κι άλλοι θετικοί νοσηλευτές, καθώς και δεύτερος ασθενής της μονάδας non-COVID. Ως τώρα δεν έχουν βγει στην αναγκαία καραντίνα οι νοσηλευτές που έχουν έκθεση υψηλού κινδύνου γιατί δεν υπάρχει προσωπικό εφεδρείας (θα κλείσει η ΜΕΘ)», καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι οι επικουρικοί υγειονομικοί του νοσοκομείου, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν τον Οκτώβριο, βρίσκονται σε άδεια απολύσεων.

pagenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα