Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Βαρβιτσιώτης: Διάλογος δε μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην ε/φ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στο δ/φο Θανάση Φουσκίδη (05.09.20) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡ...

Βαρβιτσιώτης: Διάλογος δε μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην ε/φ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στο δ/φο Θανάση Φουσκίδη (05.09.20)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος της χώρας αναφορικά με τα 12 μίλια σε Αιγαίο και Κρήτη όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο ακολουθεί μια σαφώς πιο εξωστρεφή κι ενεργητική εξωτερική πολιτική, ασκώντας δυναμικά όλα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν είναι αδρανής, δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι οι δύο ιστορικές συμφωνίες, που υπογράψαμε το καλοκαίρι με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και οι δύο δεν προέκυψαν εκ του μηδενός. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς κι εντατικής προετοιμασίας μας. Με αυτό ακριβώς το πνεύμα θα ασκήσουμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αποφασιστικά, μεθοδικά και πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά όλα θα ολοκληρωθούν στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σηματοδοτεί η Σύνοδος του Νότου στην Κορσική με πρωτοβουλία Μακρόν;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Σύνοδος των MED7 είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου ότι στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια Σύνοδος, η προετοιμασία της οποίας έγινε από την Ελλάδα τον Ιούνιο. Έχοντας την τιμή να συντονίζω αυτή την προετοιμασία, μάλιστα, σας διαβεβαιώ ότι το πλαίσιο συζήτησης έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να περιλαμβάνει εκείνα τα κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομίας, που μας αφορούν. Πέρα, λοιπόν, από την ηχηρή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Macron στις ελληνικές θέσεις, στις 10 Σεπτέμβρη περιμένουμε να αποδείξει και ο υπόλοιπος Νότος ότι παραμένει αρραγές το μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά την ασφάλεια όλης της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που τελικά δεν μας ικανοποιήσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Ευρώπη απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι στέκεται με δυνατή φωνή δίπλα στην Ελλάδα, όπως έκανε και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Το πλαίσιο κυρώσεων που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δε θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές αν συνεχίσει αυτή την προκλητική στάση. Στην περίπτωση, όμως που η Τουρκία κλιμακώσει την επιθετικότητά της, η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια άλλα διπλωματικά όπλα θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Αθήνα στο ευρωπαϊκό πεδίο;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στηρίζεται και προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της και αυτό έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα fora, με γνώμονα πάντα την ειρήνη, τη συνεργασία και το σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Μέσω ακριβώς, αυτού του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου φθάσαμε και στις πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Διάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. H Ελλάδα είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, όποτε και αν προκληθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από την πλευρά των ΗΠΑ, με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα συγκυρία;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ιστορική κίνηση αυτή των ΗΠΑ έρχεται σε μια σημαντική και ταραχώδη στιγμή για τα διεθνή πράγματα στην ΝΑ Μεσόγειο. Η άρση αυτή του εμπάργκο, με δικαίωμα ετήσιας ανανέωσης, αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου της ως μιας χώρας που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή. Ο συμβολισμός της είναι ιδιαίτερα κρίσιμος: πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 1987 οπότε και για πρώτη φορά επιβλήθηκε. Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό βήμα θωράκισης της Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.