Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το λιανεμπόριο στις “κόκκινες” περιοχές

Κοινοποίηση

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το λιανεμπόριο στις “κόκκινες” περιοχές

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία -απευθυνόμενος στους δημάρχους- να μιλήσει για τον κορονοϊό, ανακοινώνοντας πως το λιανεμπόριο θα παραμείνει ανοικτό ακόμη και στις περιοχές που μπουν στην “κόκκινη ζώνη” λόγω μεγάλου ιικού φορτίου ή πολλών κρουσμάτων.

“Έχουμε επίσης αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι δήμαρχοι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να τηρούνται τα στοιχειώδη -πλην απαραίτητα μέτρα- για την ανάσχεση της πανδημίας. 

“Εσείς μπορείτε να μιλήσετε πολύ καλύτερα τη γλώσσα των τοπικών κοινωνιών και να εξηγήσετε όχι τόσο στους μεγαλύτερους αλλά κυρίως στους νεότερους συμπολίτες μας, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με το να προσέχουν οι νέοι δεν προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους από μία ασθένεια που μάλλον δεν θα τους επηρεάσει πολύ, αλλά φροντίζουν και τους φίλους τους, κυρίως τους γονείς τους τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ζήτησε ένταση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, ειδικά στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, ώστε αυτά τα μέτρα να τηρούνται στο ακέραιο.

“Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο πού είναι το πρόβλημα, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, είναι σε νεότερες ηλικίες, σχετίζεται κυρίως με τη νυχτερινή διασκέδαση και με την ανεμελιά μιας ηλικίας η οποία εκ των πραγμάτων έχει μάθει να ζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και αναφέρομαι κυρίως στους δήμους που έχουν Δημοτική Αστυνομία, έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και με την εθνική αρχή διαφάνειας, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα εφαρμόσουμε και εσείς έχετε τον πρώτο λόγο έχετε το πρώτο ενδιαφέρον αν θέλετε, να προστατεύσετε τις τοπικές σας κοινωνίες και βέβαια να αποφύγετε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων αναπόφευκτα θα έχουν οικονομικές συνέπειες”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Να πω κλείνοντας ότι και αν αναγκαστούμε να βάλουμε κάποιες περιοχές κάποιους Δήμους στο κόκκινο γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα υπάρχει οικονομική στήριξη. Ο υπουργός οικονομικών έχει εξαγγείλει το πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας για τους Δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία, θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς να είναι περισσότεροι, για λόγους ευνόητους, αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος”, ανέφερε τέλος ο πρωθυπουργός, που έκλεισε την παρέμβασή του με την αναφορά -που έκανε και στο χθεσινό μήνυμά του– πως είναι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά. “Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα