Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οριστικό: Λουκέτο στις καφετέριες και ταβέρνες της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Οριστικό: Λουκέτο στις καφετέριες και ταβέρνες της Ξάνθης

Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως η Ξάνθη 

 

Σε λουκέτο οδηγούνται όλα τα καταστήματα εστίασης στις “πορτοκαλί” περιοχές, που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ξάνθη. 

Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το Σάββατο, τα καταστήματα εστίασης (εκτός τα take away) οδηγούνται σε αναστολή για ένα μήνα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ενώ λουκέτο βάζουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. 

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο της εστίασης, καθώς όπως επισημαίνουν επαγγελματίες από την Ξάνθη θα οδηγήσει σε αλυσιδωτά λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων. 

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως είχαν επενδύσει αρκετές χιλιάδες ευρώ στην αναμόρφωση των καταστημάτων τους, ώστε να πληρούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, και πλέον οδηγούνται και πάλι σε αναστολή. 

Στα υπόλοιπα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σε περιοχές όπως η Ξάνθη περιλαμβάνει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 05:00, ενώ παραμένουν ανοιχτά το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία και τα κομμωτήρια. 

Οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να στέλνουν μήνυμα ή να συμπληρώνουν φόρμες για τις μετακινήσεις τους ενώ επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση από πόλη σε πόλη. 

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα