Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Αντρίκ Στεπανιάν: Έκκληση για οικονομική βοήθεια στον αρμενικό στρατό

Κοινοποίηση

Αντρίκ Στεπανιάν: Έκκληση για οικονομική βοήθεια στον αρμενικό στρατό

Ένας Λογαριασμός στην τράπεζα Πειραιώς, που άνοιξε η Αρμενική Πρεσβεία είναι στη διάθεση όλων, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στον αρμενικό στρατό που μάχεται εδώ και δέκα μέρες να κρατήσει την αυτονομία του, ύστερα από τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν και τους συμμάχους του.

Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς είναι: 5195-050350-189 και το IBAN: GR 410172195000-5195-050350-189.

Παράλληλα, συγκέντρωση χρημάτων γίνεται και στην Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης (Αγίου Ελευθερίου 54), για τον ίδιο σκοπό. Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, θα γίνεται συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη του αρμενικού στρατού στο Αρτσάχ.

Η κ. Αντρίκ Στεπανιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται όλο αυτό το διάστημα, με την άμεση ενεργοποίηση των Αρμενίων του πλανήτη, αλλά και τη διάθεση συμπαράστασης, που εκφράζεται, εν προκειμένω, στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε συγκινητική την ανταπόκριση των ανθρώπων, που όπως είπε, δίνουν από το υστέρημά τους, αλλά είναι και πρόθυμοι να δώσουν αίμα ή να συγκεντρώσουν ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η κ. Στεπανιάν σημείωσε, πως στην παρούσα φάση, «αυτό που χρειάζεται είναι η οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες για το στρατό, αλλά και στη συνέχεια, για την ανοικοδόμηση του Αρτσάχ όπως το ξέραμε πριν από 10 ημέρες». Πρόσθεσε δε, πως η Αρμενική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει δημιουργήσει λίστα Εθελοντών από Αρμένιους που διαμένουν στην Ελλάδα και επιθυμούν να συνδράμουν τον αρμενικό στρατό, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κάνοντας μια αναφορά στην κατάσταση, επισήμανε ότι η περιοχή είναι μια καθαρά αρμενική επαρχία: «Αναφέρεται ήδη, από τον Στράβωνα, αλλά το αποδεικνύουν και οι εκατοντάδες χριστιανικές εκκλησίες και τα μνημεία -έργα τέχνης και ιδιαίτερης ομορφιάς». Ανατρέχοντας στο παρελθόν, σημείωσε ότι η διένεξη ξεκίνησε το 1991, όμως οι ρίζες της φτάνουν στο 1923 και στην πολιτική του Στάλιν. Οι Αρμένιοι, κατά διαστήματα ζητούσαν την ανεξαρτησία τους. Το 1988 με δημοψήφισμα ζήτησαν την ένωσή τους με την Αρμενία κι αυτό, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα κύμα διωγμών και επιθέσεων από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δόθηκε το δικαίωμα στις αυτόνομες περιοχές να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους και αυτό έπραξε και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η σημερινή Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Οι Αζέροι αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια εκεχειρία η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις. Σύμφωνα με την κ. Στεπανιάν, το Αρτσάχ είχε κάνει πρόταση για την ύπαρξη διεθνούς παρακολούθησης για την καταγραφή των επιθέσεων, αλλά και των προβοκατόρικων ενεργειών, την οποία ποτέ δεν αποδέχθηκε το Αζερμπαϊτζάν, για ευνόητους λόγους.

«Η τελευταία εξέλιξη δεν αποτελεί επίθεση, αλλά μια προσπάθεια βίαιης εισβολής», σημείωσε η κ. Στεπανιάν, «η οποία όμως, δείχνει ότι έχει καθαρή στόχευση τους αμάχους και τις υποδομές», ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, είναι ξεκάθαρη. «Εξοπλίζει με όπλα τελευταίας τεχνολογίας αλλά στέλνει και στρατό. Τις τελευταίες μέρες έχουν πάει μισθοφόροι τζιχαντιστές από τη Συρία για να συνδράμουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, στην καταδίκη της επίθεσης από τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και στην έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση στον αγώνα των Αρμενίων και η καταδίκη της επιθετικότητας.

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα