Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Γέμισαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ τα νοσοκομεία – Γίνεται επιλογή ασθενών

Κοινοποίηση

ΠΟΕΔΗΝ: Γέμισαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ τα νοσοκομεία - Γίνεται επιλογή ασθενών

Γέμισαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ τα νοσοκομεία, χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Περί επιλογής ασθενών κάνει λόγο ο πρόεδρός της, ενώ περιγράφει εικόνες χάους από τη Θεσσαλία.   

Τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με αυτοσχέδιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δημιουργούνται στα νοσοκομεία της Ελλάδας, κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διά μέσου του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου.   

«Σήμερα επισκέφθηκα τα νοσοκομεία της Λάρισας. Οι μεγαλύτερες εστίες του υγειονομικού πολέμου βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Δεν φτιάχτηκε σχέδιο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, κι έτσι τώρα πέφτουν και τα τελευταία οχυρά του συστήματος υγείας, που είναι οι ΜΕΘ. Ακόμη και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που φτιάχνονται σε κλινικές (Γεν. Λάρισας, Τρίκαλα κ.α.).

Είναι γεμάτες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων  της Θεσσαλίας. Πολλά διασωληνωμένα περιστατικά είναι διακομιδές από νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Διαολίσθηκαν αρκετά διασωληνωμένα περιστατικά από Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και Χαλκίδος, δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μία – που γέμισαν και αυτές.

«Επιλέγουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι»

Τώρα, διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στις κλινικές. Επιλέγουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το ηλικιακό όριο των ασθενών πέφτει στις ΜΕΘ, επειδή δεν υπάρχει χώρος για όλους τους ηλικιωμένους. Χαρακτηριστικό είναι όσα μας είπε η διοίκηση του  Πανεπιστημιακού της Λάρισας. Έχουν δυο ηλικιωμένους διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους, με αναπνευστήρα. Άδειασε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ετοίμασαν τη διακομιδή του ενός και πρόλαβε ένα νέο άτομο, διασωληνωμένο, το κρεβάτι που διακομίστηκε από Καρδίτσα.

«Εισάγονται στις κλινικές κορονοϊού και κολλάνε»

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας Καρδίτσας, Βόλου, Τρικάλων, δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και θεωρούν θετικά κρούσματα τα περιστατικά που έχουν θετικό rapid test, πράγμα απαράδεκτο, αφού θετικό χαρακτηρίζεται ένα κρούσμα όταν έχει θετικό τεστ από μοριακή ανάλυση. Εισάγονται στις κλινικές κορονοϊού και κολλάνε εάν ξεγέλασε το rapid test.

Η διοίκηση του παν. Λάρισας παραδέχθηκε ότι το απόγευμα υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών με κορονοϊό, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Κάποιοι δεν τρώνε. Μας είπαν ότι είναι πολλοί οι νέοι  ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές  και διασωληνώνονται. 

Μάλιστα, στο πανεπιστημιακό, νοσηλεύονται και 4 βρέφη λίγων ημερών ως ύποπτα κρούσματα και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών. Η διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ανάπτυξη άλλων κλινών απλών και ΜΕΘ κορονοϊού.

«Στη Θεσσαλία νοσούν πάνω από 250 συνάδελφοι»

Ούτε στο πανεπιστημιακό, ούτε στο γενικό, που το μετατρέπουν σε νοσοκομείο κορονοϊού. Σαράντα επτά νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο σύνολο πάνω από 80. Στο γενικό, είναι τραγικό, δύο συνάδελφοι νοσηλευτές νοσηλεύονται στη ΜΕΘ – η μία διασωληνωμένη. Συνολικά, στο γενικό νοσούν πάνω από 65 συνάδελφοι. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσούν πάνω από 250 συνάδελφοι, με νέα στοιχεία».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • Παν. Λάρισας: Νοσηλεύει 130 περιστατικά στις κλινικές και 14 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ στις 14 κλίνες.
  • Γεν. Λάρισας: Νοσηλεύει 125 περιστατικά στις κλινικές και 24 στις ΜΕΘ στις 24 κλίνες. Έκαναν ΜΕΘ την ουρολογική κλινική με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό προσωπικό.
  • Βόλος: Νοσηλεύουν 90 περιστατικά στις κλινικές και 6 ασθενείς στη ΜΕΘ 8 κλινών, αλλά προβλέπεται έμμεσα να γεμίσει, διότι υπάρχουν ασθενείς προς διασωλήνωση. Πάνω από 40 συνάδελφοι νοσούν.
  • Τρίκαλα: Νοσηλεύονται 50 ασθενείς στις κλινικές και 10 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΕΘ στις 10 κλίνες. Έκαναν αυτοσχέδια ΜΕΘ 4 κλινών στην ουρολογική κλινική – που γέμισε. Νοσούν πάνω από 15 συνάδελφοι.
  • Καρδίτσα: Νοσηλεύει 30 ασθενείς στις κλινικές. Άνοιξε ΜΕΘ 5 κλινών και γέμισε αμέσως. Υπήρχαν τρία περιστατικά διασωληνωμένα σε θαλάμους που μπήκαν σε ΜΕΘ, Κι έγινε διακομιδή και ενός από Γρεβενά. Πάνω από 15 συνάδελφοι θετικοί στο κορονοϊό.
  • Στο Πανεπιστημιακό και το γενικό της Λάρισας, κάθε ημέρα έχουμε και νέα κρούσματα συναδέλφων θετικά. Δεν μας σώζει ο εσωτερικός εθελοντισμός που είναι αξιέπαινος, παρά οι προσλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πανεπιστημιακό Ιωαννίνων γέμισε η ΜΕΘ με 15 διασωληνωμένους στις 16 κλίνες, επειδή γίνονται διακομιδές από τη Δυτική Μακεδονία. Η δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ – στην Πτολεμαΐδα. Μετά την Αλεξανδρούπολη, κι έως την Αττική, δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ για κορονοϊό.

Αυξάνεται πολύ η θνητότητα

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως η θνητότητα στις αυξάνεται κατά πολύ.

«Όχι γιατί δεν έχουμε σπουδαίους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά επειδή, πια, λογίζονται ως ΜΕΘ και οι αυτοσχέδιες, με υποτυπώδη εξοπλισμό και λιγοστό, ανειδίκευτο προσωπικό. Δυστυχώς γεμίζουν τα ψυγεία στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων. Οι νεκροφόρες πάνε κι έρχονται μάς λένε οι συνάδελφοι σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Πρωτόγνωρα πράγματα για εμάς. Για να μην πάμε άκλαυτοι, μεγάλη προσοχή – Σπίτι και μέτρα ατομικής προστασίας», επισημαίνει.

«Επίταξη -τώρα- του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αστερίσκους για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού στις κλινικές και στις ΜΕΘ τους», καταλήγει. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα