Αναστολή εργασίας: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές - Ποιους αφορά

Αναστολή εργασίας: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές - Ποιους αφορά

Πιστώνονται σήμερα στους λογαριασμούς 4.566 δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς το ποσοστό μισθού σε όσους έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα τρέχουν οι προθεσμίες για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του Οκτωβρίου προκειμένου στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Επίσης τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων Νοεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ από τις 27 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα σήμερα πληρώνονται:

α) αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους τρείς 3.611.

β) εργαζόμενοι ενταγμένοι στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 955.


Αναστολές Οκτωβρίου


Έχει ήδη ξεκινήσει η προθεσμία και ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων στο supportemployees.services.gov.gr από τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τον Οκτώβριο, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων – αιτήσεων από εργαζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 20η/10/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, supportemployees.services.gov.gr.

Ακομη, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου τρέχουν οι αιτήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις αναστολών του Οκτωβρίου αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- ΚΛΑΔΟΙ: Επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού και κάθε άλλου πληττόμενου κλάδου βάσει ΚΑΔ (λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Αυγούστου - Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου),

- επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» και έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους (έδρα ή παράρτημα),

-επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

- επιχειρήσεις, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα και μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, σε μία από τις περιφερειακές ενότητες που ήταν στο επιδημιολογικό επίπεδο 4 «Πολύ Υψηλό».

Ειδικότερα

- Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης: από 16/10/2020

- Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς : 23/10/2020,

- Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), των οποίων εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε μια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, υποβάλλοντας το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγοντας «Εργαζόμενοι τοποθετημένοι μέσω ΕΠΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις».

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Οκτώβριο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο ΜΙΑ δήλωση.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.Μετά τη δήλωση του εργοδότη για την αναστολή της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων και τις απαιτούμενες διασταυρώσεις θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων.


Αναστολές Νοεμβρίου


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας :

  • -Δηλώσεις εργοδοτών – εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου.
  • Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου.
  • - Δηλώσεις εργοδοτών– εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου
  • Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες σταδιακά από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά

dikaiologitika.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال