Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεν υπάρχει ακατάλληλος καιρός παρά μόνο ακατάλληλο ντύσιμο

Κοινοποίηση

Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Νοέμβριος λοιπόν, ο χειμώνας αρχίζει να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του, η θερμοκρασία πέφτει, ο παγωμένος βοριάς εμφανίζεται, οι βροχές γίνονται όλο και περισσότερες, ενώ η ομίχλη με το χιόνι αποτελούν μία μόνιμη καθημερινότητα για πολλές περιοχές της χώρας μας. 

Η αλλαγή αυτή του καιρού για πολλούς ανθρώπους ίσως να μην αποτελεί σημαντικό γεγονός, όμως για ορισμένους αθλητές οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους, ήδη προκαλεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς η άσκηση σε περιβάλλοντα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός του ότι συνήθως δεν είναι καθόλου ευχάριστη, μπορεί να αποβεί ακόμα και επικίνδυνη.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ενώ πολλές φορές μπορεί να είναι ακόμα και επιζήμια για την υγεία του αθλητή, πιο συγκεκριμένα κρυοπαγήματα, υποθερμία, μείωση απόδοσης και μυϊκοί τραυματισμοί είναι μερικά από αυτά που μπορεί να πάθει κάποιος όταν αθλείται σε ιδιαίτερα ψυχρά περιβάλλοντα. 

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν εάν ο αθλητής που αθλείται σε αυτές τις συνθήκες επιλέξει την κατάλληλη ενδυμασία. 

Μία ενδυμασία η οποία θα τον κρατήσει ζεστό και ταυτόχρονα θα του προσφέρει ελευθερία κινήσεων, κάτι που είναι απαραίτητο για μία πετυχημένη προπόνηση. 

Παρόλα αυτά πολλοί αγνοούν το χειμερινό ντύσιμο, συνεχίζουν να ντύνονται σχεδόν όπως τους καλοκαιρινούς μήνες πιστεύοντας πως έτσι χτίζουν μία ανθεκτικότητα στο κρύο, στην πραγματικότητα όμως απλά συνηθίζουν την αίσθηση του ψύχους, καθώς το ανθρώπινο σώμα, σε αντίθεση με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχει ιδιαίτερη ικανότητα προσαρμογής.

Επομένως, αυτό που θα βοηθήσει τον κάθε αθλητή να συνεχίσει την προπόνησή του σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να ρισκάρει την υγεία του, είναι η κατάλληλη ενδυμασία, καθώς δεν υπάρχει ακατάλληλος καιρός, παρά μόνο ακατάλληλο ντύσιμο. 

Έτσι ο κάθε αθλητής θα πρέπει να διαθέτει ψηλές κάλτσες τουλάχιστον μέχρι το ύψος της γάμπας, ενώ εάν οι συνθήκες το απαιτούν οι κάλτσες επιβάλλεται να είναι διπλές. 

Συνεχίζοντας, απαραίτητο είναι το ισοθερμικό στο κάτω, αλλά και στο πάνω μέρος του σώματος, όπως απαραίτητο είναι και το αντιανεμικό που θα μας προφυλάξει από τον ψυχρό αέρα του χειμώνα. 

Επίσης τα γάντια και ο σκούφος -τύπου running και όχι πλεκτά ή μάλλινα- θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας. Τέλος και ίσως το βασικότερο όλων το περιλαίμιο ή αλλιώς η λαιμουδιέρα. 

Το αξεσουάρ αυτό πέρα από το ότι μας προστατεύει από το ψυχός στην περιοχή του λαιμού και του αυχένα, μας προστατεύει και από την εισπνοή του παγωμένου αέρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για να προκαλέσει κρυολογήματα και να μειώσει την απόδοσή μας ειδικά σε προπονήσεις μεγάλης διάρκειας. 

Μείνετε ζεστοί, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς ο χειμώνας έχει δρόμο ακόμα!

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα