Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Διαμάχη φοιτητών και ΔΠΘ – Τι συμβαίνει στις Εστίες

Κοινοποίηση

Διαμάχη φοιτητών και ΔΠΘ – Τι συμβαίνει στις Εστίες

Την απόφαση του ΔΠΘ να τους… διώξει από τις Εστίες εν μέσω lockdown καταγγέλλουν φοιτητές του Πανεπιστημίου στη Θράκη, στηλιτεύοντας τη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή όπως επισημαίνουν. 

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το Πανεπιστήμιο τους ανακοίνωσε πως όσοι διαμένουν σε μισθωμένα δωμάτια της εστίας «δεδομένου ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως» και άρα «δεν υφίσταται ανάγκη διαμονής των φοιτητών» σε αυτά θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν εντός 3 ημερών από τη στιγμή της ανακοίνωσης και για όσο διάστημα κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από τη μεριά του ωστόσο το ΔΠΘ εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση για το ζήτημα που έχουν προκύψει, προχωρώντας σε διευκρινίσεις και παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή. 

Η καταγγελία των φοιτητών 

«Είμαστε φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διαμένουμε στις ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΥΚΤΗΜΩΝ).

Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε σήμερα ένα email από την Πρυτανεία που ζητά μονάχα από εμάς που διαμένουμε στις ιδιόκτητες εστίες (όχι σε όσους διαμένουν στις κρατικές κλίνες του Πανεπιστημίου) να αδειάσουμε τις εστίες μέσα σε 3 μέρες και μάλιστα να πάρουμε μαζί μας ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ…

Μάλιστα ζητείται από όσους φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από το δωμάτιό τους, να προσέλθουν ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ (Lockdown, επιβεβλημένου από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) μέσα σε 3 μέρες για να αδειάσουν το δωμάτιό τους από όλα τα υπάρχοντά μας. Να σημειωθεί πως τα προσωπικά αντικείμενα όσων φοιτητών δεν καταφέρουν να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους (των περισσοτέρων δηλαδή, καθώς εν μέσω πανδημίας οι μετακινήσεις ανά νομό είναι εξαιρετικά δύσκολες) θα τοποθετηθούν σε αποθήκες από προσωπικό του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, κανείς δεν μας εξηγεί για ποιους λόγους κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση όλων αυτών των δωματίων.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

1) Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που διαμένουν μέχρι τώρα να παρατείνουν την διαμονή τους, όπως συμβαίνει με τους συμφοιτητές μας των δημόσιων κλινών (εξάλλου δεν ήταν δική μας επιλογή η διαμονή μας στις ιδιόκτητες εστίες, αλλά του Πανεπιστημίου).

2) Να μην υποχρεωθεί να έρθει κανένας φοιτητής εν μέσω απαγορευτικού (επιβεβλημένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) στις εστίες ώστε να πάρει τα υπάρχοντά του από το δωμάτιό του.

3) Να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά αντικείμενα κανενός φοιτητή ώστε να τοποθετηθούν σε αποθήκες, καθώς αποτελούν πολύτιμη ατομική περιουσία.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν τους λόγους που επιβάλλουν την παραμονή μας και την ΜΗ απομάκρυνση των προσωπικών μας αντικειμένων:

Α) Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα η δωρεάν στέγαση.

Β) Λόγοι οικονομικοί επιτάσσουν την παραμονή μας στις εστίες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας.

Γ) Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, είναι εντελώς παράλογο να βρεθούμε α) ως φοιτητές εκτός εκπαίδευσης.. γιατί εκεί θα μας οδηγήσει η απόφαση σας. Και β) δια της εξώσεως μας να κινδυνεύσει και η υγεία μας.

Δ) Επειδή θεωρούμε ότι δεν ζημιώνουμε εμείς την ελληνική οικονομία και δεν είναι θεμιτό να χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση η δική μας και των προσωπικών μας αντικειμένων ως ‘’δημόσιο συμφέρον’’.

Ε) Επειδή εξ υποκειμενικών και αντικειμενικών λόγων δεν μπορούμε να φύγουμε.

ΣΤ) Επειδή μας αντιμετωπίζετε ως «κάτι» που ζημιώνει τους άλλους Έλληνες, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας.

Ζ) Επειδή στις Δημοκρατίες οι αποφάσεις, για να είναι σεβαστές, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να ανακοινώνονται ως εκφοβιστικά διατάγματα.

Η) Επειδή δε λάβατε υπ’ όψιν σας, δυστυχώς, τις δικές μας ανάγκες.

Η απάντηση του ΔΠΘ

Σε συνέχεια επιστολής διαμαρτυρίας, για το ως άνω έγγραφο, φοιτητών του ΔΠΘ που διαμένουν σε μισθωμένα από το ΔΠΘ δωμάτια στην Κομοτηνή, η οποία αναπαρήχθη στον ηλεκτρονικό τύπο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Οι Φοιτητικές Εστίες της Ξάνθης (500 κλίνες), της Κομοτηνής (700 κλίνες) και της Ορεστιάδας (100 κλίνες) παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, το ΔΠΘ διαθέτει 110 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια στο Κτίριο Ευκτήμων στην Κομοτηνή και 200 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Υπηρεσίες μας, παραμένουν περί τους 11 (από 110) φοιτητές στο Κτίριο Ευκτήμων και 42 (από 200) φοιτητές στα μισθωμένα δωμάτια της Αλεξανδρούπολης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών έχει αποχωρήσει, αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις στα δωμάτια τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το ΔΠΘ στο πλαίσιο της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων Covid-19 στους παραπάνω χώρους και της αποτελεσματικότερης οικονομικής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των αντισυμβαλλόμενων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών του Κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ και την υποχρέωση της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, απέστειλε επιστολή στους διαμένοντες στα μισθωμένα δωμάτια φοιτητές, στην οποία ζητούνταν:

    1. Να ενημερώνουν ποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους σοβαρούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή τους (πχ. Αλλοδαποί, απομόνωση λόγω Covid-19, κά.), παρόλο που η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία έχει σταματήσει βάσει της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4899, τεύχος Β’).

    2. Να απομακρύνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε προβλεπόμενους από την σύμβαση χώρους. Στην περίπτωση αδυναμίας τους να προσέλθουν, να δώσουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους, προκειμένου, έπειτα από καταγραφή, να μεταφερθούν με ευθύνη των υπηρεσιών του ΔΠΘ σε ασφαλείς χώρους. Διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικών αντικειμένων, αν δεν υπάρξει πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των φοιτητών.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ΔΠΘ έχει έμπρακτα αποδείξει την ευαισθησία του για τη φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα:

    1. Δημοπράτησε, την περασμένη άνοιξη, μέσω ΣΔΙΤ, την κατασκευή 350 επιπλέον κλινών στην Κομοτηνή και 350 κλινών στην Αλεξανδρούπολη με νέα εστιατόρια σίτισης στην Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή (εντός των πανεπιστημιουπόλεων).

    2. Εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου η ανακατασκευή των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 8.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020.  

    3. Δημοπράτησε την ανακατασκευή της Φοιτητικής Εστίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 705.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Εστίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ξάνθη και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020. 

Επιπλέον, είναι το μόνο Ίδρυμα της χώρας που έχει  μεριμνήσει για την κατ’ οίκον διανομή πακέτων σίτισης σε φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα, με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις πόλεις έδρες του.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα