Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ένδειξη συμπόνιας είναι δύναμη

Κοινοποίηση

Η ένδειξη συμπόνιας είναι δύναμη

Η συμπόνια αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα. Είμαστε σίγουρα πιο “ισχυροί” όταν δείχνουμε συμπόνια παρά όταν είμαστε κυριευμένοι με θυμό. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην ικανότητά μας να ενεργούμε για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας, απαλλαγμένοι από πιθανές ενοχές. Και η απάντηση είναι πολύ απλή – οι άνθρωποι έχουν την επιλογή να δείξουν συμπόνια και κατανόηση στους συνανθρώπους τους. Επιδεικνύοντας συμπόνια μπορούμε πραγματικά να παρατηρήσουμε πολλές και θετικές αλλαγές στον κόσμο γύρω μας. Με ποιον τρόπο λοιπόν μπορούμε να δείξουμε περισσότερη συμπόνια στους άλλους;

Δεχθείτε την διαφορετικότητα των απόψεων

Οι διαφορετικές πεποιθήσεις των ατόμων είναι αυτό το χαρακτηριστικό που μετατρέπει τον κόσμο μας σε ένα ενδιαφέρον και γοητευτικό μέρος για να ζει κανείς. Είναι σχεδόν κωμικό να βλέπεις δύο άτομα σε έντονο διαπληκτισμό για μια διαφορά απόψεων. Ένας υγιής διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί κάλλιστα να γίνει εποικοδομητικός και ωφέλιμος. 

Ως σκεπτόμενα όντα, διαμορφώνουμε απόψεις και σκέψεις για διάφορα θέματα που μας απασχολούν. Είναι καλό να θυμόμαστε πως αυτές οι απόψεις που δημιουργούμε είναι προϊόντα διαφόρων παραγόντων, όπως είναι το περιβάλλον και ο κύκλος μας, η ανατροφή μας και οι πνευματικές και συναισθηματικές μας εμπειρίες. Και η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και τα διάφορα προγράμματα ψυχικής υγείας που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, είναι πάρα πολύ σημαντικά για να κατανοήσουμε τη θέση μας στο σημερινό κόσμο και να δείξουμε το σεβασμό που απαιτείται για τις απόψεις και τις θέσεις των συνανθρώπων μας.

Ακούστε προσεκτικά τους άλλους

Η ικανότητα του να ακούμε πραγματικά τον ομιλητή μας δυστυχώς αποτελεί μια χαμένη δεξιότητα στην εποχή μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια συζήτηση, παρατηρήστε πόσα άτομα κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους, μιλάνε σε κάποιον άλλον ή απλά κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να προσέχουν τον ομιλητή τους. 

Είναι αδιαμφισβήτητα μια ασεβής κίνηση, καθώς αποθαρρύνει τον ομιλητή να μεταφέρει το μήνυμα που έχει για τους αποδέκτες του. Το να είσαι συμπονετικός λοιπόν, σημαίνει ότι ακούς πραγματικά τον συνομιλητή σου, με το να είσαι ενεργός ακροατής. Ενεργός ακροατής σημαίνει ότι τον κοιτάζεις στα μάτια, αφουγκράζεσαι με προσοχή τα λεγόμενά του και όποτε χρειαστεί προσθέτεις τα δικά σου προσωπικά σχόλια στη συζήτηση.

Κατανοήστε τη θέση τους

Η ενσυναίσθηση είναι μια σπουδαία ικανότητα που σπάνια παρατηρείται σε κάποιον άνθρωπο. Δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να προσπαθήσει να μπει “στα παπούτσια κάποιου”, ειδικά αν εκείνος ο κάποιος έχει βιώσει μια πραγματικά τραυματική εμπειρία. Η ενσυναίσθηση σημαίνει ότι κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια κατανόησης των θέσεων του ατόμου δίπλα μας, προσπαθώντας να δούμε την κατάσταση από τη δική του οπτική. Κατανοώντας την θέση του συνανθρώπου μας, καταφέρνουμε να δείξουμε πραγματική συμπόνια.

Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας για ένα ανώτερο σκοπό

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στον κόσμο μας επιτυγχάνονται πολύ συχνά μέσω των ομάδων αποφασισμένων εθελοντών. Η υποστήριξη και ο εθελοντισμός μέσω της πολύτιμης παροχής βοήθειας, αποτελεί σίγουρα ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό είδος συμπόνιας. Μπορούμε να δηλώνουμε την στήριξη μας σε προσπάθειες ατόμων και οργανισμών για το ευρύτερο καλό, αλλά μέσω των ενεργειών μας πραγματοποιείται η ουσιαστική αλλαγή. 

Ανεξάρτητα λοιπόν από την οικονομική μας κατάσταση, μέσω της αφιέρωσης του πολύτιμου χρόνου και της βοήθειάς μας σε φιλανθρωπικές προσπάθειες οργανισμών, έχουμε τη δυνατότητα να επιδείξουμε συμπόνια και φροντίδα απέναντι στα χιλιάδες προβλήματα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας, βελτιώνοντας τον κόσμο, στο ποσοστό που μας αναλογεί.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα