Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Κλείνουν τράπεζες στην Ξάνθη, αυξάνεται η ταλαιπωρία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο τραπεζών στην ΠΕ Ξάνθης – Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ.  Έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία ...

Κλείνουν τράπεζες στην Ξάνθη, αυξάνεται η ταλαιπωρία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο τραπεζών στην ΠΕ Ξάνθης – Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ. 

Έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους κατοίκους της Ξάνθης η απόφαση δύο τραπεζών, της Εθνικής και της Πειραιώς, να κλείσουν καταστήματά τους στην Ξάνθη και τα Άβδηρα. 

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασιστεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος που βρίσκεται επί της οδού 40 Εκκλησιών, στο οποίο ούτως ή άλλως έβλεπε κανείς τους πολίτες να σχηματίζουν ουρά.  Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και το κεντρικό υποκατάστημα, στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες. 

Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο υποκατάστημα που βρίσκεται στα Άβδηρα, προκαλώντας αντίστοιχες αντιδράσεις στους κατοίκους και φορείς της περιοχής. 

Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων, στην οποία επισημαίνονται τα εξής: 

Οι τράπεζες, παράλληλα με τα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου, που τρέχουν εδώ και ημέρες, ωθώντας στην ανεργία το τακτικό προσωπικό τους εν μέσω απειλών για τις αλλαγές που επέρχονται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και εν μέσω πανδημίας, προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Έχουν αναγγείλει ότι θα κλείσουν 41 καταστήματα της «Εθνικής Τράπεζας» και 45 καταστήματα της «Τράπεζας Πειραιώς» σε όλη την Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά και σε επαρχιακές πόλεις απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών. Σε αντίστοιχο κλείσιμο καταστημάτων έχουν προχωρήσει και οι άλλες δυο «συστημικές» τράπεζες, η «Αlpha Βank» και η «Εurobank».

Η διαχρονική αυτή πολιτική των τραπεζών, με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας του κλάδου, έχει συρρικνώσει την τελευταία δεκαετία το δίκτυο των καταστημάτων κατά 50% και την απασχόληση κατά 34,3%.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων θα έχουν να επιλέξουν την εργασία σε άλλους νομούς και να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, την αλλαγή αντικειμένου εργασίας, που ίσως σημαίνει μειώσεις μισθών, τη μεγάλη εντατικοποίηση και στοχοθεσία. Δέχονται αφόρητες πιέσεις για συμμετοχή στην «εθελούσια», αλλιώς θα μπουν σε αργία, με πιθανή προοπτική την απόλυση. Ήδη η «Τράπεζας Πειραιώς» ξεκίνησε να ενημερώνει ότι θα θέσει σε «διαθεσιμότητα» - αργία 140 περίπου εργαζόμενους, που δουλεύουν σε αυτά τα καταστήματα και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη να συμμετέχουν στην οικειοθελή απόλυσή τους, στην «εθελούσια».

Το κλείσιμο των καταστημάτων σε συνθήκες πανδημίας, που θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα κοντινά καταστήματα των τραπεζών. Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς και άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.

• ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

• Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

• Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν οι πιέσεις  που δέχονται για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Πολύ περισσότερο να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δε δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες.

• Να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα ο κόσμος, που είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι και αλιείς, κάτοικοι των γύρω περιοχών.