Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: 259 κρούσματα στην Ξάνθη την τελευταία εβδομάδα

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: 259 κρούσματα στην Ξάνθη την τελευταία εβδομάδα

Στο κόκκινο βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες με την εξάπλωση του κορονοϊού να ακολουθεί αλματώδεις ρυθμούς και τη Θεσσαλονίκη να διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ. 

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών που εκδίδει ο ΕΟΔΥ, όλη η βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση την Κοζάνη, την πρώτη περιοχή που μπήκε σε lockdown, είναι στο κόκκινο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τις 4 Νοεμβρίου έως και χθες, η Δράμα κατέγραψε 703 νέα κρούσματα, οι Σέρρες 671, στην Καβάλα δηλώθηκαν 382 νέες διαγνώσεις, στον Έβρο 379 και στην Ξάνθη 259.

Η εικόνα όσον αφορά στις περιοχές που πριν από περίπου ένα μήνα είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού έχει αλλάξει. Ενδεικτικά η Κοζάνη σε διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφει 143 νέα περιστατικά και τα Ιωάννινα 130. Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή που μπήκε σε τοπικό lockdown, στις 16 Οκτωβρίου και τα Ιωάννινα επίσης από τις περιοχές που επιβλήθηκε “απαγορευτικό” πολύ πριν το γενικό lockdown και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου.

Σήμερα, είναι η έκτη ημέρα μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας σε όλη την Ελλάδα. Όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο, το οποίο, βέβαια, δεν ακολουθεί καθημερινές απανωτές αυξήσεις. Η ανησυχία αυτή την περίοδο εστιάζει στην πίεση του Συστήματος Υγείας καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες αποτυπώνεται τώρα στα “σκληρά” δεδομένα, δηλαδή νοησηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους.

Οι νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία και τη χθεσινή ημέρα ήταν περίπου 400, όπως προκύπτει κατά πληροφορίες, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι με κορ0νοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα χθες το βράδυ ξεπέρασαν τους 2.700.

“Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων”, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την Covid-19 στο υπουργείο Υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι σε δέκα ημέρες (σ.σ από τη Δευτέρα) η επιδημία πρέπει να έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Συνεπώς, το “πικ” των κρουσμάτων αναμένεται περί τις 20 με 23 του μήνα ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων. Σε βάθος μεγαλύτερου χρόνου θα αποτυπωθεί η πτώση της επιδημίας στο Σύστημα Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα