Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Κοινοποίηση

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άρση του lockdown στη χώρα μας, με την αρχή να γίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, από τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου.

Φυσικά, όπως πάντα, το σχέδιο θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

Το κλείσιμο των σχολείων έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας γενικότερου lockdown στη χώρα, θεωρώντας οι επιδημιολόγοι ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για να μειωθεί η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, μιας και μέσα στα σχολικά κτίρια η διασπορά παρέμενε πολύ χαμηλή.

Τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν έως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ακόμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, στα σχολεία αναμένεται να γίνονται σε σταθερή βάση χιλιάδες τεστ, ούτως ώστε να φαίνεται το ιικό φορτίο που υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές.

Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, πιθανώς την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινώσει επίσης και την παράταση του lockdown κατά μια ή και δύο εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων

Απαισιόδοξη για το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε και η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα.

Σύμφωνα με την ίδια αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά. Η μετακίνηση, ωστόσο, των ενηλίκων για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο βοηθάει στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λουρίδα τονίζοντας ότι τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία.

Τα σχολεία πιθανότητα θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Επανέλαβε ότι στις σχολικές μονάδες δεν υπήρξε υπερμετάδοση στα σχολεία, τονίζοντας ότι με τα τεστ που θα γίνουν θέλουμε να εξετάσουμε το επιδημιολογικό φορτίο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, η κ. Λουρίδα μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε για κάτι τέτοιο.

«Πρέπει να μελετάμε μέρα με τη μέρα τον ιό, έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες παγκοσμίως», σχολίασε ενδεικτικά η γιατρός και ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στη Θεσσαλονίκη είχαν οι ροές από τα βόρεια σύνορα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι ότι σε δύο δείγματα κοροναϊού που αποστέλλονται στο ΑΠΘ, το ένα βγαίνει θετικό τόνισε η κ. Λουρίδα.

tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα