Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε

Κοινοποίηση

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε

Lockdown: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για το καθολικό «λουκέτο» σε όλη τη χώρα. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, ποια μαγαζιά θα είναι ανοικτά και τι θα γίνει με τα σχολεία.

Ο κύβος ερρίφθη και έξι μήνες μετά την άρση της καθολικής απαγόρευσης που εφαρμόστηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το μεσημέρι αυτής της Πέμπτης, έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την επαναφορά της χώρας στο αστερισμό του καθολικού lockdown.

Ο κορμός των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα αυτού του Σαββάτου είναι έτοιμος, ωστόσο κατά τη διάρκεια των προσεχών ωρών, γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων όπλων που θα βγουν από τη φαρέτρα της κυβέρνησης για να διακοπεί η διασπορά της πανδημίας. Για αυτήν την κατεύθυνση προϊδέαζαν από νωρίς κυβερνητικές πηγές οι οποίες τόνιζαν προς το newsbomb.gr: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα καταγράφεται μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Και ανοίγοντας την πόρτα του lockdown πρόσθεταν με νόημα: «Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά και τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών.»

Θεωρείται δεδομένο ότι η χρονική ισχύς των απαγορεύσεων θα είναι τριών εβδομάδων ενώ δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα. Έτσι από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το ερχόμενο πρωί. Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (super-market, mini-market και pet shop), τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

Δεν αποκλείεται επίσης στο γενικό lockdown να ισχύσουν οι προσαρμογές -σε σχέση με την καραντίνα του πρώτου κύματος-το αυστηρότερο μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, όπου απαγορεύεται η παραλαβή πακέτων και drive through από τους χώρους εστίασης και επιτρέπεται μόνο το delivery.

Το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά στα λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μαθήματα θα γίνονται με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ζυγίζονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις της επιβολής ενός λουκέτου και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Α) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
  • Β) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
  • Γ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
  • Δ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  • Ε) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  • ΣΤ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης από τις 9μμ έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]. Ακόμη η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη χωρίς να χρειάζεται SMS.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην απαγορευτούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή σε περιφερειακή ενότητα, μέτρο που βρισκόταν εδώ και ημέρες πάνω στο τραπέζι. Επιπλέον στη δίνη του lockdown περνούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες μένει να κλειδώσει η αναστολή τους για προορισμούς προς το εξωτερικό ενώ μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις θα επιτραπούν εκείνες για το εσωτερικό.

newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα