Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο θρύλος ενός θνητού Θεού

Κοινοποίηση

Ο θρύλος ενός θνητού Θεού

Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ένας άνθρωπος που με το ταλέντο του κατάφερε να προσφέρει στο ποδόσφαιρο, στην χώρα του, αλλά και στους ανθρώπους της, ο λόγος για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. 

Ο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 από μία πολλή φτωχή οικογένεια σε μία παραγκούπολη της Αργεντινής. Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο άρχισε από πολύ μικρή ηλικία, ενώ σύντομα το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από μία ομάδα της περιοχής του, όπου και ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 8 ετών. Η συνέχεια της ζωής του, γνωστή σε όλους μας και φαντάζει βγαλμένη από παραμύθι. Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, με τις ομάδες αυτές κατάφερε να πετύχει αναρίθμητα τέρματα, να κερδίσει τρόπαια και να χαρίσει στον κόσμο του ποδοσφαίρου μοναδικές στιγμές. Ο Ντιέγκο όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, αγωνίσθηκε σε 4 μουντιάλ με την εθνική Αργεντινής, οδηγώντας την το 1986 στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, ενώ στα προημιτελικά του θεσμού πέτυχε 2 γκολ που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το πρώτο έμεινε στην ιστορία ως το γκολ που επιτεύχθηκε “με το χέρι του θεού”, ενώ το δεύτερο ήρθε 5 λεπτά αργότερα, περνώντας όλη την ομάδα της Αγγλίας και τον τερματοφύλακα ο Ντιεγκο θα σκοράρει, οδηγώντας έτσι την ομάδα του στα ημιτελικά. 

Ο Μαραντόνα δεν ήταν ένας απλός παίχτης, ο Μαραντόνα ήταν ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου οι Αργεντίνοι βρήκαν τον ήρωά τους, τους έδωσε ένα λόγο να χαρούν, ένα λόγο να ελπίζουν, ενώ τα έβαλε αρκετές φορές με τους ισχυρούς, την εξουσία και το κατεστημένο. Έτσι ο Μαραντόνα λατρεύτηκε ως θεός, όμως παρόλα αυτά ήταν μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με πολλές αδυναμίες που παρόλο το ποδοσφαιρικό του μέγεθος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Τα πάθη του τον συνόδεψαν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωή. Μπορεί εύκολα κανείς να αναγνωρίσει στο πρόσωπό του όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες συρρικνωμένες, ή τουλάχιστον τις αρσενικές αδυναμίες, καθώς ήταν γυναικάς, κοιλιόδουλος, πότης, απατεώνας, ψεύτης, ανεύθυνος, ενώ επιδόθηκε επί σειρά ετών στην χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ως αποτέλεσμα αυτών, η σοβαρή επιβάρυνση της υγείας του. Ο Μαραντόνα είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν και είχε συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα απεξάρτησης, κάτι που σχεδίαζε να κάνει και τώρα, όμως δυστυχώς δεν πρόλαβε. Στις 25 Νοεμβρίου 2020 σε ηλικία 60 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Τίγρε της Αργεντινής, έχοντας υποστεί ανακοπή καρδιάς, λίγες μέρες αφότου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο κεφάλι. 

Έτσι “ο πιο ανθρώπινος των θεών” έφυγε για τον κόσμο των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του τον μύθου ενός θνητού θεού που εφ’ ενός λατρεύτηκε για τα αθλητικά του κατορθώματα, αφ’ ετέρου όμως αγαπήθηκε για το χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του και ας ήταν αμαρτωλός.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα